Trebuie sa tratam dintii de lapte sau asteptam ca acestia sa se schimbe?

Trebuie sa tratam dintii de lapte sau asteptam ca acestia sa se schimbe?

Trebuie sa tratam dintii de lapte sau asteptam ca acestia sa se schimbe?

Trebuie sa tratam dintii de lapte! Cariile dentare ale dintilor de lapte trebuie tratate deoarece produc o serie de complicatii:

1 – Durere – atat caria dentara cat si complicatiile acesteia (gangrene, parodontita apicala, abcesele dentare) produc durere micului pacient.

2 – Eruptia anormala a dintilor permanenti – unul din rolurile dintilor de lapte este acela de a mentine spatiul pentru dintii permanenti care ii vor inlocui. Distrugerea dintelui pana la radacina sau extractia inainte de vreme a acestuia determina deplasarea dintilor vecini spre locul extractiei si ocuparea locului dintelui care ar trebui sa erupa, iar acesta iese stramb.

3 – Carierea dintilor permanenti erupti in apropierea lor – resturile alimentare care se acumuleaza la nivelul cariilor, stagneaza in imediata vecinatate a dintilor permanenti recent erupti si ii cariaza prin fermentare si inmultirea bacteriilor.

4 – Inflamatia gingivala cu sangerare – prin acumularea de resturi alimentare care fermenteaza si prin evitarea periajului pe zona respective datorita discomfortului (durerii)

5 – Dificultati de masticatie – alimentele sunt inghitite partial mestecate (putand produce si afectiuni gastrice), fie datorita disconfortului, fie datorita distrugerii pana la radacina a dintelui.

6 – Afectarea aspectului estetic – unii dintre copii sunt preocupati de aspectul dintilor, mai ales a incisivilor (de cariile la acest nivel), precum si de dintii strambi.

Controalele stomatologice periodice ajuta la educarea copiilor in vederea ingrijirii corecte a dintilor, prevenirea aparitiei cariilor si/sau tratarea precoce a acestora inainte de aparitia complicatiilor, indreptarea dintilor cu ajutorul aparatelor dentare inainte de agravarea inghesuirilor dentare si a muscaturii incorecte.

Printre metodele de prevenire se afla sigilarea santurilor si fosetelor, fluorizarea locala cu geluri, instructiunile de periaj.

Nu neglijati problemele dentare ale copiilor!

ortoimplant.ro – tel: 0728.12.28.28

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.