Aparat dentar fix adulti – Informații utile

sau suna-ne acum!
0728 12 28 28

Purtarea unui aparat dentar a devenit din ce in ce mai raspandita, fiind un semn de educatie si preocupare pentru aspectul fizic si sanatatea dentara. Intre adolescenti si adulti a devenit chiar un “trend”. Cele mai indicate aparate dentare la adult sunt cele fixe.

Aparatele dentare fixe pot fi aplicate pe exteriorul dintilor (aparate fixe vestibulare) sau pe interiorul dintlor (aparate fixe linguale).

De la ce varsta se pun aparatele dentare fixe (bracketi)?

La ce varsta este indicat sa imi pun aparat dentar?

Tratamentul ortodontic fix poate fi aplicat si la varste mai mici, cand copilul mai are inca dinti de lapte prezenti, insa indicatia majora este dupa eruptia dintilor permanenti (11-12 ani), la adolescenti, tineri si adulti pana la 50-60 ani. Aparatul dentar functioneaza foarte bine si la adult, deoarece principiile sunt aceleasi – dintele sapa in os pentru a se deplasa in directia dorita. In locul in care dintele a fost inainte de punerea aparatului, organismul depune os. Dupa 30 ani femeile incep sa piarda calciu, iar densitatea osului scade. Asadar dintii se deplaseaza usor si la tineri si la pacientii adulti.

Ce tipuri de bracketi exista si cum actioneaza aparatul fix?

Aparatele vestibulare sunt reprezentate de bracketuri metalice, ceramice sau de safir, lipite pe dinti pana la finalul tratamentului. Printre acestea trece o sarma subtire (arc) fixata de bracketuri cu ajutorul unor elastice colorate sau transparente. Arcul are forma ideala din fabricatie si desi la inceput pare stramb, incet-incet trage de dinti pana ce ii aduce la curbura perfecta. Elasticele simple trag si ele de dinti pentru a-i alinia, iar cele continue deplaseaza dintii spre stanga sau dreapta si inchid spatiile.
Aparatele fixe linguale sunt de doua tipuri: bracketuri colate pe interiorul dintilor sau fatete din aur adaptate perfect pe toata suprafata linguala a dintelui si realizate in laboratoare din Germania (aparat fix Incognito).

Cat se poarta un aparat dentar fix ?

Durata tratamentului ortodontic depinde de gravitatea cazului, de varsta pacientului etc. si este, in medie, de 6-18 luni. Pentru inghesuiri dentare minore, tratamentul ortodontic dureaza cateva luni. Pentru anomalii dento-maxilare mai grave, durata tratamentului ortodontic poate depasi 2 ani. Vezi pe pagina de cazuri cat au durat tratamentele pacientilor nostri.

Doare cand se pune aparatul dentar?

Nu, lipirea aparatului dentar nu doare. Imediat dupa aplicarea aparatului ortodontic fix exista o perioada de 0-5 zile, in care apare discomfort pana la durere la nivelul dintilor, deoarece dintii nu sunt obisnuiti cu tractiunile. Acest discomfort se resimte doar dupa aplicarea aparatului, nu si la fiecare activare (o data la 3-4 saptamani) si poate fi inlaturat prin administrarea de antialgice (ibuprofen, ketonal etc).

De asemenea, o parte din pacienti pot prezenta mici leziuni la nivelul obrajilor si buzelor, provocate de prezenta bracketurilor, dar acestea dispar in cateva zile, pe masura ce pacientul se obisnuieste cu aparatul dentar. O solutie pentru evitarea acestor leziuni o reprezinta aplicarea de ceara speciala, timp de cateva zile, la nivelul bracketurilor care deranjeaza.

Ce alimente am voie sa mananc cu aparatul dentar fix?

Purtarea aparatului fix presupune evitarea alimentelor lipicioase (caramele etc) sau dure (alune, floricele de porumb, paine prajita, covrigei crocanti, masline cu sambure etc) pe toata durata tratamentului, deoarece acestea pot dezlipi bracketurile. Din aceleasi motive, nu este permis pacientului sa muste din fructe tari (mere, pere sau piersici tari etc), ci trebuie sa introduca in gura bucati de fruct taiat cubulete, pe care sa le mestece pe dintii posteriori (masele). Insa, pentru e nu ne priva organismul de o alimetatie echilibrata, putem consuma unele alimente dure (fructe, legume) sub forma de shake-uri sau introduse in mancaruri gatite (fierte, coapte).

Pot sa imi pun aparat dentar daca am implanturi dentare?

Este recomandat ca implanturile dentare sa fie puse la finalul tratamentului ortodontic, deoarece uneori spatiul este folosit pentru alinierea celorlati dinti si putem constata ca nu mai este nevoie de implant dentar. In plus, de cele mai multe ori ocluzia (muscatura) se schimba, iar coroana realizata pe implant nu se mai potriveste la fel de bine si trebuie modificata sau inlocuita. Daca suntei nerabdatori, implantul se poate pune cu 4 luni inainte de momentul estimat pentru terminarea tratamentului ortodontic, cand dintii vecini nu isi mai modifica semnificativ pozitia, iar implantologul stie exact unde poate pune implantul.

Dupa cele 4 luni, timp recomandat ca implantul sa se osteointegreze (sa se fixeze in os, acoperit de gingie), se scoate aparatul si, in aproximativ 2 saptamani, se realizeaza coroana pe implant.
Daca pacientul are deja implanturi dentare, trebui stiut ca acestea nu se pot misca, dar se poate pune aparat dentar. Desi exista medici care in anumite situatii se folosesc de implanturile dentare fixe pentru a trage de ceilalti dinti, majoritatea ortodontilor evita sa puna presiuni asupra lor.

Pot sa imi pun aparat dentar daca am lucrari dentare?

Da, aparatul dentar se poate pune si daca avem lucrari dentare, insa acestea, in functie de caz vor trebui inlocuite la inceputul tratamenului cu unele provizorii, de plastic (iar uneori spatiul dintelui pe care il inlocuiau este folosit pentru alinierea celorlati dinti). Alteori raman neatinse sau la finalul tratamentului pot fi inlocuite cu unele noi, daca ocluzia (muscatura) a fost modificata, pentru a se putea potrivi pe noua situatie.

Pot sa imi pun aparat dentar daca am parodontoza?

In unele cazuri de parodontoza, din cauza scaderii osului in care sunt implantati dintii, acestia migreaza sub presiunile masticatorii sau ale limbii si isi modifica pozitia. Aparatul dentar ii poate aduce in pozitia initiala sau intr-o pozitie mai buna (corecta). Tratamentul ortodontic se efectueaza atunci cand si daca parodontologul stabileste ca a sosit momentul optim.

Ce se intampla daca nu purtam aparat dentar:

1. Apar carii, necroze, abcese si gangrene dentare, urmate uneori de extractia dentara, deoarece dintii inghesuiti nu permit realizarea unui periaj dentar corect, iar forte anormale exercitate asupra dintilor incalecati preseaza nervul.
2. Inrautatirea aspectului estetic, deoarece tendinta generala este de agravare a anomaliilor dento-maxilare, scaderea increderii in sine.
3. Apare parodontoza (dintii incep sa se miste si cad inainte de vreme), deoarece osul se topeste si se retrage (pierderea osului, cu scaderea implantarii radacinii in os). Exercitarea unor forte prea mari asupra unor dinti si lipsa de solicitare a altora, provocate de anomalia dento-maxilara, duc in timp la pierderea dintilor.
4. Aparitia unor tulburari articulare temporo-mandibulare, cu consecinte asupra sanatatii generale.

Cum ma spal pe dinti cand am aparat dentar fix (bracketuri)

Purtarea de aparate dentare fixe presupune acordarea unei atentii deosebite igienei dentare, deoarece intre bracketuri si arc raman resturi alimentare care trebuie indepartate dupa fiecare masa. Igienizarea se face folosind periuta de dinti normala, electrica sau manuala, cu conditia sa aiba numai peri, nu si plastic (cauciuc) printre peri, apoi pe cea interdentara. Ata dentara poate fi folosita, insa intra cu dificultate, iar folosirea ei necesita o atentie speciala pentru a nu agata si dezlipi bracketuri. O alternativa foarte buna la ata dentara o reprezinta dusul bucal.

Ce este miniimplantul ortodontic ?

Miniimplantul ortodontic (ortoimplant) este un surub care ofera un sprijin suplimentar si este folosit in unele cazuri pentru deplasarea unor dinti. Se insera foarte usor, cu anestezie locala, se scoate foarte usor. Acomodarea buzei sau limbii cu miniimplantul se face la fel ca si la bracketuri. Mai rar se intampla sa deranjeze buza sau obrazul. La majoritatea pacientilor rezista foarte bine, insa unii dintre pacienti nu il tolereaza la fel de bine (miniimplantul incepe sa se miste). Se poate incerca aplicarea unui alt miniimplant steril in alta zona, iar daca se misca si a doua oara, se renunta la folosirea lui. Minimplantul este foarte util in anumite cazuri, impreuna cu aparatul dentar fix sau disjunctorul maxilar, pentru a obtine rezultate care altfel ar fi foarte greu sau imposibil de obtinut.

Ce este stripping-ul?

Stripping-ul reprezinta slefuirea smaltului dentar de pe suprafetele interdentare. Acestia devin mai ingusti si se castiga spatiu pentru alinierea lor. Numeroase studii au aratat ca riscul de carie nu este mai mare la pacientii care au trecut prin aceasta procedura decat la ceilalti. Acestea au mai redus din retinerile medicilor de a aplica aceasta metoda. I-a determinat sa o foloseasca cu chibzuinta, foarte rar, cand celelalte metode de obtinere a spatiului nu reprezinta o alternativa mai buna.

Atunci cand dintii sunt inghesuiti, exista 3 metode prin care castigam spatiu pentru a le face loc si a-I alinia:

  1. Extractia dentara – de cele mai multe ori fiind nevoie de doua extractii, pentru a se pastra simetria
  2. Largirea arcadei- marirea arcului de cerc pe care sa incapa dintii . La adult dintii laterali (maselele) nu se pot duce decat foarte putin mai inafara, insa mai usor se vor deplasa incisivii si caninii mai in fata.
  3. Stripping – cand cele doua metode de mai sus nu reprezinta o solutie convenabila.

Indicatiile stripping-ului:cand nevoia de spatiu este mai mica (3-6 mm) decat spatiul rezultat in urma extractiei dentare

  • Cand dintii au o forma triunghiulara, astfel incat sa se slefuiasca din smaltul din varful dintelui (unghiurile triunghiului), evitandu-se zona din mijlocul dintelui, unde apar de obicei cariile interdentare
  • La pacientii cu igiena dentara foarte buna si numar de carii foarte redus inainte de inceperea procedurii.
  • Cand exista diferente de forma si dimensiune a incisivilor, ce produc asimetrii inestetice, ca alternativa la reconstruirea dentara, atunci cand exista si deficit de spatiu
  • In discrepanta Bolton – suma (latimea) celor 4 incisivi inferiori trebuie sa fie de 77% din latimea celor superiori, pentru ca alinierea si ocluzia dentara sa fie corecte. Daca aceasta proportie nu se pastreaza, inseamna ca ori incisivii superiori, ori cei infeiori sunt mai lati decat ar fi normal. Strippingul celor mai lati sau completarea celor mai ingusti ar fi o solutie pentru readucerea lor la raportul corect.
Cum se realizeaza?

Cu ajutorul unei freze speciale, unui disc abraziv si a unor benzi abrazive. Cantitatea maxima de smalt slefuit depinde de grosimea smaltului si este de 0.15- 0.3 mm de pe fiecare suprafata (stanga-dreapta) a fiecarui dinte. Procedura este nedurerooasa, pacietul simte doar vibratia frezei si nu necesita anestezie. Desi studiile arata ca aplicarea de fluor pe suprafetele dentare modificate prin stripping ar avea vreo influenta asupra incidentei carie, medicii isi iau extra-masuri de precautie pentru protejarea lor cu geluri cu fluor si calciu.
Beneficii : salveaza dinti de la extractia dentare pentru castigarea spatiului, reduce durata de tratament si riscul de recidiva deoarece deplasarile dentare sunt mai mici ale dintilor.
Dezavantaje: este ireversibila si necesita o igiena dentara mai atenta si foloisrea obligatorie a atei dentare.

Ce este un arc transpalatinal?

Arcul transpalatinal este o sarma care traverseaza cerul gurii intre molarii de sase ani, foarte aproape de mucoasa boltii palatine, astfel incat sa incomodeze cat mai putin limba si vorbirea. Scopul lui este de solidarizare a dintilor si sprjin (ancorare a aparatului dentar fix), dar mai ales de a impinge cei doi molari mai in exterior, cand unul sau ambii musca (oclud) invers in raport cu maselele de jos. Este o sarma mai groasa decat cea pusa pe exteriorul dintilor si are o forta mai mare de a impinge masele spre exterior, in pozitia corecta. Arcul transpalatinal nu doare, ci doar creaza un usor disconfort cand se pune si apoi la activare. Dupa ce si-a indeplinit rolul poate fi scos, nu trebuie sa stea in gura pana la starsitul tratamentului ortodontic.

Va asteptam la clinica noastra pentru a va oferi o consultatie de specialitate. Informatii mai detaliate si plan de tratament personalizat.

Daca ai nevoie de mai multe informatii despre aparatele dentare poti accesa pagina de informatii utile inainte de a-ti pune aparat dentar, ne poti contacta la numarul de telefon 0728122828 sau ne poti lasa un mesaj completand formularul din pagina de contact.

sau suna-ne acum!
0728 12 28 28