Deși mulți părinți se gândesc la “adolescenți” atunci când li se prezintă termenul de “aparate dentare”, utilizarea unor astfel de aparate la copiii mici este foarte frecventă. Unele aparate dentare pot fi recomandate în scopuri preventive, în timp ce altele pot fi recomandate în scopuri de tratament.

Poate fi extrem de dificil să încurajezi copiii mici să poarte în mod regulat un aparat dentar mobil, însă există și câteva vești bune.

aparat dentar mobil

Aceste aparate ortodontice sunt folosite în copilărie, atunci când în gura copilului sunt atât dinții primari cât și cei permanenți. După tratamentul cu un aparat ortodontic mobil, se întâmplă frecvent ca și copiii să aibă nevoie de un aparat fix, deoarece aparatele mobile nu sunt capabile să efectueze mișcări fine. Iar acest lucru este foarte important pentru a obține rezultate perfecte.

Cele mai importante tipuri de aparate ortodontice mobile (sau detașabile) sunt așa numitele aparate funcționale, care pot fi foarte bine folosite pentru influențarea dezvoltării maxilarelor în copilărie și în adolescență.

Aparatele dentare mobile au multe avantaje. Atât dinții, cât și aparatul pot fi curățați cu ușurință. Din punct de vedere estetic, acest aparat nu este deranjant, chiar și copiii îl tolerează foarte bine. Activarea și controlul acestuia nu durează mult.

Ce este un aparat dentar mobil?

Aparatele dentare mobile sunt personalizate, sunt realizate în laboratorul dentar pe baza unei amprente a arcadelor dentare realizată de către medicul ortodont în cabinet, corectează anomaliile dentare simple sau medii, prin exercitarea unei presiuni controlate asupra dinților și maxilarului. Un aparat dentar mobil este în general recomandat copiilor, cu cererea de a fi purtat atât ziua cât și noaptea, cu excepția meselor și a periajului dentar.

Funcțiile unui aparat dentar mobil

  • Aliniază unul sau mai mulți dinți malpoziționați.
  • Ghidează erupția dentară.
  • Corectează malocluzia.
  • Creează spațiu/mărește arcada dentară
  • Menține rezultatul tratamentului obținut.

Care sunt avantajele purtării unui aparat dentar mobil?

De regulă, acestea sunt de dimensiuni mici și sunt extrem de ușor de purtat. Mai mult, acestea au o rată mare de eficacitate. De asemenea, sunt ușor de curățat, de obicei curățarea acestora se recomandă imediat după purtare.
Totodată, aparatele dentare mobile au și un rol estetic, nefiind foarte vizibile, față de aparatele dentare fixe, cu bracketi.

Din ce sunt făcute aparatele dentare mobile?

Cadrul de rășină acrilică este baza aparatului – piesa care susține șuruburile și arcurile și conferă stabilitate întregii structuri. Aparatul este realizat în laborator și poate fi colorat, cu imprimeu sau cu sclipici. Închizătorul acestuia este elementul de ancorare, care se fixează pe molari sau pe premolari. Închizătorul asigură mobilitatea aparatului, iar arcurile au rolul de a mișca dinții în poziția dorită. Șurubul este elementul activ, acesta ajutând la extinderea arcurilor aparatului. Acesta din urmă se activează de către medicul stomatolog în cabinet, sau chiar de către pacient, acasă, folosind o cheiță specială.