Aparat dentar copii: Tot ce trebuie să știm despre aparatul dentar

In momentul de fata, una dintre cele mai eficiente metode este cea a echilibrarii pozitiei dintilor prin intermediul unui aparat dentar copii. Acesta reprezinta un tratament ortodontic pentru indreptarea dintilor, care ofera un zambet functional si estetic

sau suna-ne acum!
0728 12 28 28

Aparat dentar copii? Aparate dentare mobile

Anomaliile dento-maxilare reprezinta o problema din ce in ce mai frecvent intalnita, atat la adult, cat si la copil. Tratamentul ortodontic este necesar din motive estetice, dar si de sanatate dento-maxilara, deoarece inghesuirile dentare si ocluzia (muscatura) anormala produc parodontoza, probleme ale articulatiei temporo-mandibulare, impiedica efectuarea unui periaj corect, favorizand aparitia cariilor, gingivitei etc.

La ce varsta trebuie pus un aparat dentar?

La cei mici, cel mai frecvent, acest aparat dentar copii se aplica, de preferat cat mai devreme, de la 6-7 ani, cand oasele sunt mai maleabile, problemele dento-maxilare nu s-au agravat, iar dintii pot fi indreptati sau dirijati sa erupa in pozitie corecta. Este mult mai usor sa creezi loc pentru ca dintii sa iasa corect, decat sa indrepti dintiii erupti gresit.

Trebuie sa asteptam sa se schimbe toti dintii inainte sa punem aparat dentar?

Este gresit sa asteptam sa erupa toti sau cat mai multi dinti permanenti pentru inceperea tratamentului ortodontic, deoarece acest lucru duce la agravarea anomaliei dento-maxilare, la extractii dentare pentru a putea alinia dintii pe un maxilar mic si la cresterea duratei si costurilor tratamentului ortodontic. In plus, daca parintele merge cu copilul la ortodont inca de la 7 ani, specialistul poate observa ca maxilarul este prea mic pentru a incapea toti dintii si ca acesta trebuie largit cu aparat dentar cu surub, ca cel mic are unele obiceiuri daunatoare pentru dinti si maxilare (respiratia orala, sugerea degetului, roaderea unghiilor, introducerea limbii intre dinti in timpul vorbirii sau masticatiei etc) si poate preveni sau trata efectele negative ale acestora, inainte de a fi prea tarziu.

Ce fel de aparat dentar copii este recomandat celor mici?

Tratamentul ortodontic poate fi realizat cu aparate dentare mobile (in majoritatea cazurilor), fixe, functionale, disjunctor si masca Delaire sau o combinatie a acestora. De asemenea, in unele cazuri este necesar un tratament complex, ortodontic si chirugical, pentru corectarea deficientelor mari de pozitie a dintilor si maxilarelor.

Vezi mai multe cazuri aici

1.Aparate dentare mobile

Aparatul dentar mobil este realizat in laborator din acrilat si sarma si este indicat in copilarie, cand copilul inca are dinti de lapte, de la varsta de 6-7 ani pana la 11-12 ani. Dupa aceasta varsta, de regula, aparatul mobil nu mai este eficient. Aparatul dentar mobil are, in general, un surub care va fi activat de catre parinte, conform indicatiilor medicului (in cele mai multe cazuri, o data pe saptamana). Pacientul trebuie sa se prezinte la controale periodice (o data la 3-4 saptamani) pentru activarea sarmelor de catre medic, pentru dirijarea eruptiei unor dinti, urmarirea evolutiei etc.


Cat se poarta si cum se pune aparatul dentar mobil:

– aparatul se poarta minim 20 ore/zi ; noaptea, acasa, la joaca, la scoala
– aparatul se scoate in timpul mesei (cu exceptia cazurilor pe care le indica medicul)
– dupa fiecare masa, pacientul se spala foarte bine pe dinti, spala si aparatele cu
periuta si pasta de dinti si le pune din nou in gura
– aparatul se scoate si se pune in gura cu mainile, asa cum a fost invatat pacientul in prima sedinta, nu se musca pe sarme si nu se scoate aparatul cu limba
– materialele din care sunt realizate aparatele sunt testate sa reziste fara sa se
rupa sau sa se deformeze, daca sunt purtate conform indicatiilor medicului
– aparatul mobil nu se poarta noaptea, daca copilul are bruxism (cand scarsneste din dinti) pentru ca atunci cand freaca inconstient pe sarme in somn, acestea se pot rupe si pot ajunge in stomac sau in caile respiratorii.
– atunci cand nu este purtat (in timpul meselor) aparatul se pastreaza in cutiuta speciala destinata acestui scop (nu se tine in servetel deoarece exista riscul de a fi aruncat la gunoi)
– purtarea aparatului nu se intrerupe nici macar o zi, deoarece riscul de recidiva
(revenirea dintilor si a maxilarelor in pozitia initiala) este mare, rezultatul nefiind consolidat
– daca exista motive pentru care se intrerupe purtarea aparatului, trebuie contactat de urgenta medicul
– nepurtarea aparatului o zi inseamna o saptamana de tratament pierduta
– purtarea aparatului cu intermitente sau mai putin decat timpul indicat face ca aparatul sa nu se mai potriveasca bine pe dinti, ceea ce necesita readaptarea lui in cabinet sau in laborator; in plus, obtinerea rezultatelor dorite este mult intarziata, ingreunata sau chiar imposibila.

Cum se spala aparatul mobil ?

Aparatul mobil trebuie spalat dupa fiecare masa, desi copilul nu a mancat cu el. Teoretic aparatul este curat, deoarece a stat in cutie in timpul mesei, insa pe el se depun saruri minerale si proteine din saliva si poate face “piatra” (tartru) daca nu este spalat. Vom folosi pasta si o alta periuta decat cea pentru dinti. Dupa aceea este recomndat sa fie introdus pentru 5 minute intr-un pahar in care vom pune o tableta efervescenta de Corega. Spalatul curate depunerile si bacteriile, iar Corega dezinfecteaza.

2.Aparate dentare fixe

Aparatul dentar fix se pune, in general, dupa eruptia tututor dintilor permanenti, la 11-12 ani, insa este posibila aplicarea lui, pe intreaga arcada sau numai pe dintii din fata si la copii mai mici, care au inca dinti de lapte. Elasticele colorate care se schimba la fiecare control, le fac preferatele copiilor si adolescentilor.

Informatii complete despre aparatul fix aici.

3. Aparatele dentare functionale de silicon – ce sunt si cum se poarta?

Aceste aparate sunt realizate din silicon, se poarta noaptea si cateva ore (2-5 ore) pe zi si au rolul de a corecta nu doar pozitia dintilor si ocluzia, ci si obiceiuri daunatoare ca respiratia orala, sugerea degetului, deglutia infantila etc. si de a trage mandibula mai in fata pentru a stimula cresterea ei si a corecta profilul pacientului si ocluzia (muscatura). Tratamentul ortodontic dureaza cel putin un an, deoarece musculatura, dintii si articulatia temporo-mandibulara au nevoie de timp pentru a se antrena si, respectiv, pozitiona corect. Aparatul se curata cu periuta si pasta si se poate pune din cand in cand intr-un pahar in care am dizolvat o tableta de Corega.
Exista aparate functionale care se poarta singure sau in acelasi timp cu aparatul ortodontic fix, in functie de complexitatea cazului.


4. Disjunctorul si masca Delaire – ce sunt si cand se folosesc?

aparat dentar copii

Disjunctorul este un aparat dentar copii ce se aplica atunci cand maxilarul superior este mult mai ingust decat maxilarul inferior (mandibula), iar pacientul are muscatura inversa la masele (molari, premolari) . Se cimenteaza pe dinti, iar copilul mananca cu el in gura. Are un surub ce se activeaza de catre parinte o data pe zi timp de 3-4-5 saptamani, in functie de recomandarea medicului specialist ortodont pentru fiecare pacient in parte, marind brusc maxilarul. Nu va ingrijorati daca intre incisivii centrali apare strungareata. Acesta este semnul ca maxilarul se largeste, insa strungareata se va inchide singura sau va fi inchisa de catre medicul ortodont. Dupa perioada de activare, disjunctorul se mai mentine timp de 6 luni in gura pentru a astepta sa se depuna os si sa se consolideze rezultatul. In acest timp, in unele cazuri se pot aplica bracketuri sau se poate purta masca Delaire.

Daca pacientul musca cu incisivii inferiori peste cei de sus (ocluzie inversa), disjunctorul poate avea 2 carlige pe partea dinspre obraz. De acestea se va prinde masca Delaire
cu niste elastice pentru a trage timp de 16 ore pe zi (noaptea si cat timp copilul sta acasa) . Tot maxilarul superior este astfel tras mai in fata, pana cand incisivii superiori ajung sa muste peste cei inferiori. Masca Delaire este foarte usor de purtat (vezi video) si nu doare.

Va asteptam cu drag la o consultatie ortodontica, pentru a stabili cel mai bun moment de a incepe tratamentul ortodontic si pentru a alege cel mai eficient aparat dentar copii pentru copilul dvs.