Gutiera de contentie

sau suna-ne acum!
0728 12 28 28

Gutiera de contentie

Ce este gutiera de contentie?

Gutiera este o folie transparenta, rigida, transparenta, de 1 mm grosime, mulata perfect pe dintii pacientului din ziua in care s-a scos aparatul dentar, ce are rolul de a mentine dintii in pozitia corectata si de a-i aduce in aceasta pozitie, daca dintii au recidivat putin.

De ce trebuie sa purtam gutiera de contentie? Dintii se pot stramba la loc dupa ce am purtat aparat dentar?

Dupa terminarea tratamentului ortodontic exista tendinta de recidiva (dintii si maxilarele au tendinta de a reveni la pozitia initiala), motiv pentru care trebuie purtat un aparat de contentie (mentinere) a rezultatului. Este necesara o perioada de fixare a dintilor in os in noua pozitie, perioada variabila de la persoana la persoana, in functie de gravitatea problemei dento-maxilare initiale, varsta pacientului etc.
Contentia poate fi fixa (lipita pe partea interioara a dintilor, in special a celor 6 dinti frontali inferiori) sau mobila (aparat mobil sau gutiera de contentie).Cum se curata si cat timp se poarta gutiera de contentie :

1. Gutiera de contentie se poarta dupa urmatorul program:
– lunile 1-6- 16 ore/zi
– lunile 7-8 – 14 ore/zi
– lunile 9-10 – 12 ore/zi
– lunile 11-12 – 10 ore/zi
– al doilea an – 8 ore/zi (numai noaptea), incercam sa facem pauza o noapte pe saptamana
– al treilea an – se poarta doar 5 nopti/saptamana – 2 nopti pauza
– al patrulea an – se poarta doar 4 nopti/saptamana -3 nopti pauza
– al cincilea an – se poarta doar 3 nopti/saptamana –4 nopti pauza
– al saselea an – se poarta doar 2 nopti/saptamana –5 nopti pauza
– al cincilea an – se poarta doar 1 noapte/saptamana –6 nopti pauza
– din al cincilea an pana in al 10-lea an – se poarta doar 1 noapte la 2 saptamani. Dupa aceasta perioada, consultati medicul dvs. pentru mai multe informatii
Acest program este valabil pentru majoritatea pacientilor, atat timp cat aparatul nu intra cu dificultate si nu apar modificari dento-maxilare. Daca in cazul dvs., respectand acest program, apar modificari, aparatul intra cu dificultate si exercita presiuni mai mari asupra dintilor, inseamna ca perioada de purtarea a aparatului trebuie marita (adaptata fiecarui pacient in parte), deoarece tentinda de recidiva este mai mare in cazul dvs. decit in cazul altor pacienti. In aceasta situatie consultati de urgenta medicul.
2. Gutiera de contentie nu se poarta in timpul mesei. Cand nu este purtata, se pastreaza intr-o cutiuta speciala, niciodata in servetel, deoarece poate fi aruncata la gunoi din greseala.
3. Gutiera de contentie se spala cu periuta si pasta cel putin o data pe zi si se aplica pe dintii bine spalati. O data pe zi, timp de 5-10 minute, gutiera se pune intr-un pahar in care am dizolvat o tableta efervescenta de Corega, care elibereaza oxigen activ, ce omoara bacteriile, fungii (ciuperci) si virusurile.

4. Pacientul revine la control la 2 luni, 6 luni, 1 an, 2 ani, 5 ani de la terminarea tratamentului sau ori de cate ori apar probleme.
5. Pentru orice nelamurire sau problema, contactati de urgenta medicul.

Ce este retainerul fix?

Contentia fixa (retainerul colat) este reprezentat de o sarma lipita pe interiorul celor sase dinti frontali inferiori (incisivi si canini). De cele mai multe ori, nu poate fi aplicata pe dintii superiori, deoarece dintii inferiori ar musca pe ea si ar dezlipi-o.
Motivele pentru care se aplica mai rar sunt urmatoarele:
1.Retainerul colat mentine in pozitie nemodificata doar cei sase dinti frontali pe care este lipit, insa aparatul ortodontic a lucrat, in cele mai multe cazuri, asupra tuturor dintilor de pe arcada respective, iar acestia pot recidiva pentru ca nu sunt tinuti de nimic
2.Daca au fost extrasi premolari pentru alinierea dintilor, retainerul permite deschiderea spatiului in care s-a aflat dintele extras (si pe care aparatul ortodontic l-a inchis complet) deoarece nu se poate intinde pe multi dinti (nu trece dincolo de locul extractiei)
3. Nu permite igienizarea corecta, deoarece ata dentara nu trece dincolo de sarma lipita pe interiorul dintilor. Periuta dentara curata cu dificultate o zona care oricum este predispusa la depunerea de tartru, iar risul de carie interdentara creste.
4. Sunt situatii in care sarma se dezlipeste de pe un dinte (daca pacientul musca cu mai multa forta dintr-un aliment dur, materialul de lipit sare), pacientul nu simte, iar dintele se deplaseaza si nu mai poate fi readus in pozitia corectata decat cu aparat fix sau cu o serie de gutiere.