Gutiera de contentie

sau suna-ne acum!
0728 12 28 28

Gutiera de contentie

Ce este gutiera de contentie?

Gutiera este o folie transparenta, rigida, de 1 mm grosime, mulata perfect pe dintii pacientului din ziua in care s-a scos aparatul dentar, ce are rolul de a mentine dintii in pozitia corectata si de a-i aduce in aceasta pozitie, daca dintii au recidivat putin.

De ce trebuie sa purtam gutiera de contentie? Dintii se pot stramba la loc dupa ce am purtat aparat dentar?


Dupa terminarea tratamentului ortodontic exista tendinta de recidiva (dintii si maxilarele au tendinta de a reveni la pozitia initiala), motiv pentru care trebuie purtat un aparat de contentie (mentinere) a rezultatului. Este necesara o perioada de fixare a dintilor in os in noua pozitie, perioada variabila de la persoana la persoana, in functie de gravitatea problemei dento-maxilare initiale, varsta pacientului etc.
Contentia poate fi fixa (lipita pe partea interioara a dintilor, in special a celor 6 dinti frontali inferiori) sau mobila (aparat mobil sau gutiera de contentie).

Cum se curata si cat timp se poarta gutiera de contentie :

Majoritatea medicilor ortodonti din strainatate, din tari in care ortodontia se practica de zeci de ani si in care s-au facut studii privind tendinta de recidiva (revenire a dintilor la pozitia initiala) recomanda ca gutiera de contentie sa se poarte toata viata, in fiecare noapte.
Pacientii care nu se simt capabili de un asemenea angajament pe termen lung, pot incerca, numai cu acordul medicului lor, in functie de varsta, de gravitatea problemelor tratate etc., urmatorul program de purtare a gutierei:
– lunile 1-6- 16 ore/zi
– lunile 7-8 – 14 ore/zi
– lunile 9-10 – 12 ore/zi
– lunile 11-12 – 10 ore/zi
– al doilea an – 8 ore/zi (numai noaptea), incercam sa facem pauza o noapte pe saptamana
– al treilea an – se poarta doar 5 nopti/saptamana – 2 nopti pauza
– al patrulea an – se poarta doar 4 nopti/saptamana -3 nopti pauza
– al cincilea an – se poarta doar 3 nopti/saptamana –4 nopti pauza
– din al saselea an, toata viata – se poarta doar 2 nopti/saptamana –5 nopti pauza
Dupa aceasta perioada, consultati medicul dvs. pentru mai multe informatii
Acest program este valabil pentru majoritatea pacientilor, atat timp cat gutiera nu intra cu dificultate (nu va strange) si nu apar modificari dento-maxilare. Daca in cazul dvs., respectand acest program, apar modificari, aparatul intra cu dificultate si exercita presiuni mai mari asupra dintilor, inseamna ca ati facut pauze prea mari, iar perioada de purtarea a aparatului trebuie marita (adaptata fiecarui pacient in parte), deoarece tentinda de recidiva este mai mare in cazul dvs. decit in cazul altor pacienti. In aceasta situatie consultati de urgenta medicul.
2. Gutiera de contentie nu se poarta in timpul mesei. Cand nu este purtata, se pastreaza intr-o cutiuta speciala, niciodata in servetel, deoarece poate fi aruncata la gunoi din greseala.
3. Gutiera de contentie se spala cu periuta si pasta sau sapun lichid cel putin o data pe zi si se aplica pe dintii bine spalati. O data pe zi, timp de 5-10 minute, gutiera se pune intr-un pahar in care am dizolvat o tableta efervescenta de Corega, care elibereaza oxigen activ, ce omoara bacteriile, fungii (ciuperci) si virusurile. Puteti inlocui Corega cu apa distilata in care ati dizolvat bicarbonate de sodiu. Nu fierbeti gutiera, nu o introduceti in sterilizatoare de biberoane deoarece se deformeaza, nu o sterilizati cu alte tipuri de substante dezinfectante, al caror efect asupra materialului din care sunt facute nu il cunoasteti.
4. Pacientul revine la control la 2 luni, 6 luni, 1 an, 2 ani, 5 ani de la terminarea tratamentului sau ori de cate ori apar probleme.
5. Pentru orice tratament care presupune modificarea formei unui dinte (o plomba sau o lucrare dentare noua) sau adaugarea unor dinti noi (implant, lucrare) trebuie sa mergeti cu gutiera in gura la fiecare sedinta de tratament, scoateti gutiera, pentru ca medicul sa poata lucra, apoi o puneti la loc in gura si verificati daca se mai potriveste pe situatia noua. Daca nu se mai potriveste, medicul va va lua o amprenta pentru realizarea altei gutiere. Este important sa mergeti cu gutiera in gura la tratament, pentru ca daca aveti programare seara, iar dvs. nu ati mai purtat gutiera din dimineata zilei respective, dintii si-au modificat putin pozitia (s-au mai strambat putin). Astfel, amprenta pentru gutiera noua va fi luata pe dinti deja strambati.
6. Daca aveti molari de minte, evaluati inca o data situatia impreuna cu medicul dvs. pentru ca acesta sa decida daca pot fi pastrati sau trebuie extrasi. La adolescent trebuie facuta o radiografie panoramica in jurul varstei de 15-16 ani si daca au o pozitie inclinata sau nu au loc sa iasa si tind sa impinga dintii pentru a erupe, se vor extrage inca de la aceasta varsta, cat sunt in os, pentru a nu strica rezultatul tratamentului ortodontic
7. Pentru orice nelamurire sau problema, contactati de urgenta medicul dvs. ortodont.

Ce este retainerul fix?

Contentia fixa (retainerul colat) este reprezentat de o sarma lipita pe interiorul celor sase dinti frontali inferiori (incisivi si canini). De cele mai multe ori, nu poate fi aplicata pe dintii superiori, deoarece dintii inferiori ar musca pe ea si ar dezlipi-o.
Motivele pentru care se aplica mai rar sunt urmatoarele:
1.Retainerul colat mentine in pozitie nemodificata doar cei sase dinti frontali pe care este lipit, insa aparatul ortodontic a lucrat, in cele mai multe cazuri, asupra tuturor dintilor de pe arcada respective, iar acestia pot recidiva pentru ca nu sunt tinuti de nimic
2.Daca au fost extrasi premolari pentru alinierea dintilor, retainerul permite deschiderea spatiului in care s-a aflat dintele extras (si pe care aparatul ortodontic l-a inchis complet) deoarece nu se poate intinde pe multi dinti (nu trece dincolo de locul extractiei)
3. Nu permite igienizarea corecta, deoarece ata dentara nu trece dincolo de sarma lipita pe interiorul dintilor. Periuta dentara curata cu dificultate o zona care oricum este predispusa la depunerea de tartru, iar riscul de carie interdentara creste.
4. Sunt situatii in care sarma se dezlipeste de pe un dinte (daca pacientul musca cu mai multa forta dintr-un aliment dur, materialul de lipit sare), pacientul nu simte, iar dintele se deplaseaza si nu mai poate fi readus in pozitia corectata decat cu aparat fix sau cu o serie de gutiere.