Informatii utile inainte de a-ti pune aparat dentar

sau suna-ne acum!
0728 12 28 28

Mituri – Informatii utile inainte de a-ti pune aparat dentar

Trebuie sa imi tratez cariile dentare inainte de punerea aparatului?
Asa este recomandat, insa cariile pot fi tratate si in timpul tratamentului ortodontic, deoarece de multe ori dupa alinierea dintilor incalecati, descoperim numeroase carii pentru ca periuta si ata dentara nu puteau patrunde intre dintii inghesuiti. Asadar, medicii nostri sunt obisnuiti sa trateze carii cand aparatul este deja in gura pacientului. Cand pacientul vine la control, scoatem sarma si lasam doar bracketurile pe dinti pentru ca medicul sa poata curata si plomba dintele fara a fi impiedicat de nimic, apoi punem sarma la loc si continuam tratamentul ortodontic.

Trebuie sa imi scot molarii de minte inainte de punerea aparatului dentar?
Desi frecvent molarii de minte produc, atunci cand incearca sa erupa, inghesuiri ale dintilor si strica rezultatul obtinut cu aparat dentar, nu in toate cazurile este recomandata extragerea lor. Daca inghesuirile dentare sunt atat de mari incat se extrag premolari ca sa se faca loc celorlati dinti, molarii nu mai fac presiuni ata de mari, deoarece s-a obtinut spatiu. Fiecare caz in parte trebuie analizat de medicul specialist ortodont si acesta va decide daca molarii de minte vor fi extrasi. Extractia lor este posibila si in timpul tratamentului ortodontic si imediat dupa scoaterea aparatului dentar.

Aparatul dentar doare?

Punerea aparatului dentar nu doare, insa acasa, dupa cateva ore, apare un diconfort
pana la durere, timp de cateva zile, pana cand dintii se obisnuiesc cu presiunile facute de bracketuri asupra dintilor. Acest disconfort dispare dupa administrarea de antialgice. Pacientul primeste o ceara speciala pe care o va pune pe bracketurile care deranjeaza, pentru a proteja buza sau obrazul, pana cand acestea se obisnuiesc cu aparatul.

Aparatul dentar metalic este mai bun decat aparatul ceramic sau aparatul dentar
de safir?

Exista mitul ca aparatul dentar metalic este cel mai eficient, explicatia acestei teorii fiind ca o sarma lucioasa aluneca mai usor pe un bracket metalic lucios decat pe unul de safir sau de ceramica si astfel dintii s-ar deplasa mai rapid. Insa bracketurile de safir sunt mult mai lucioase, sticloase, iar sarma aluneca foarte usor si de-a lungul ei. In plus, in multe cazuri nu trebuie sa deplasam dintii stanga-dreapta, ca sa fie necesar sa alunece ca pe o sina, ci mai mult tragem de dinti mai in fata sau mai in spate, ii coboram sau ii urcam, astfel ca frictiunea nu mai este importanta. Din experienta noastra de peste 16 ani, nu am observant diferente in durata tratamentului in functie de tipul de bracket. Asadar, puteti alege linistit tipul de bracket care va place cel mai mult, deoarece diferenta o face experienta medicului.

Vezi mai multe cazuri aici.

Mai da rezultate aparatul dentar la adult?

Sigur ca da. Aproximativ 35-40% dintre pacientii nostri sunt adulti, care aleg in principal aparatele dentare mai invizibile (de safir) sau pe cel de ceramica, pentru a-si imbunatati aspectul estetic si starea de sanatate dentara. Tratamentul ortodontic al adultului se face in urmatoarele situatii:
1. Alinierea dintilor pentru obtinerea unui zambet estetic si a unei ocluzii (muscaturi) corecte.
2. Indreptarea dintilor pentru a favoriza realizarea unor lucrari protetice sau implanturi dentare corecte si cu sanse mai mari de reusita. Lucrarile realizate pe dinti migrati, aflati in muscatura incorecta nu au o rezistenta mare in timp.
3. Alinierea dintilor migrati din cauza parodontozei, urmata de consolidarea acestora in pozitia corectata.
4. Marirea sanselor de obtinere a unui post mai bun la un interviu sau de promovare, la fel si pentru cresterea succesului pe plan personal.

Vezi mai multe cazuri aici.