4 intrebari mai putin intalnite despre aparatul dentar fix

4 intrebari mai putin intalnite despre aparatul dentar fix

4 intrebari mai putin intalnite despre aparatul dentar fix

Pot sa-mi fac o investigatie RMN daca am aparat dentar?

Aparatul dentar nu contine fier care sa fie atras de campul magnetic, asadar nu exista risc de desprindere sau ranire nici macar cu aparatul dentar de metal, cu atat mai putin cu bracketurile de ceramica sau safir. Insa, bracketurile de metal pot interfera cu undele magnetice si pot falsifica astfel rezultatul investigatiei RMN din zona capului (creier, coloana cervicala, oase maxilare, sinusuri etc). Investigatiile din orice alta zona a corpului nu vor fi afectate. Desi este putin probabil ca medicul specialist in imagistica medicala sa va recomande indepartarea bracketurilor metalice, este bine ca daca puteti previziona ca veti face o astfel de analiza medicala in viitorul apropiat sau mediu sa optati pentru bracketuri de ceramic sau de safir. Exista pacienti care au implanturi si lucrari mult mai intinse si care nu sunt trimisi la cabinetul dentar sa si le scoata.

Bracketurile imi vor afecta vorbirea?

Nu, nimic din ce se afla pe exteriorul dintilor nu afecteaza vorbirea. Numai ceea ce se afla pe ineriorul dintilor sau pe cerul gurii poate modifica pronuntia unor sunete, deoarece limba sta partial fata interna a dintilor, partial pe bolta la emiterea lor. Orice aparat care reduce din volumul gurii (aparat mobil, disjunctor) reduce si asa-numita cutie de rezonanta a sunetelor, insa vorbirea este extrem de rapid adaptabila. Foarte multe persoane vasrtnice au proteza pe tot cerul gurii si invata repede sa se acomodeze cu ea sis a vorbeasca clar, fara ca persoanele din jur sa afle despre problemele lor dentare.

Simt ca dintii mi se misca – pot sa cada? 

Aparatul dentar produce deplasarea dintilor prin os pana in pozitia corecta prin urmatorul mecanism: in partea in care dintele se deplaseaza osul se resoarbe (topeste), insa in locul in care dintele a fost inainte inca nu s-a depus os. Dureaza foarte mult pana se depune os astfel incat dintele sa fie bine fixat. Acesta este motivul pentru care se misca si tind sa revina la loc o perioada indelungata, insa nu este un motiv de ingrijorare: nu vor cadea.

Pot sa imi scot aparatul dentar singur acasa?

Desigur, o intrebare foarte rar intanita si trasnita, venita din partea adolescentilor, al carei raspund este categoric nu. Este adevarat ca daca mancam alimente dure sau lipicioase bracketurile se pot dezlipi, insa recomndarea este ca indepartarea aparatului sa se faca de catre medicul specialist, care va curata resturile de adeziv si, mai ales, va lua amprenta pentru realizarea aparatului de contentie, pentru ca rezultatul muncii echipei medic-pacient sa nu fie in zadar.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.