Ce boli riscam daca nu ne tratam dintii

Ce boli riscam daca nu ne tratam dintii

Ce boli riscam daca nu ne tratam dintii

Daca in urma cu 10-15 ani, foarte putini dintre cardiologi sau alti medici specialisti si-ar fi trimis pacientii la stomatolog, in ultimii ani numeroase studii stiintifice demonstreaza legatura dintre infectiile orale, in special parodontopatia (cunoscuta drept parodontoza) netratate si afectiuni generale importante.

Unul dintre mecanismele care leaga aceste afectiuni este acela ca bacteriile, mai ales cele anaerobe, si toxinele din cavitatea orala, de la nivelul tesuturilor inflamate se raspandesc in intregul organism.

Intr-un singur mg de placa bacteriana (retea compexa de proteine, bacterii ect. aflata pe dinti, care poate fi indepartata prin periaj corect) se afla 1 miliard de bacterii, iar in parodontitele marginale sau apicale exista intre 200 si 500 de specii de bacterii. Bacteriile si toxinele lor ajunse in sange, impreuna cu substantele inflamatoare produse de organism (proteina C reactiva), mai ales la persoanele cu imunitatea scazuta, sunt factori favorizanti, nu declansatori a numeroase boli: artrita reumatoida, pneumonia bacteriana si bolile cardiovasculare, precum endocardita infectioasa, infarctul, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza si accidentul vascular.

In plus, persoanele cu dinti lipsa sau cu proteze mobile, tind sa evite anumite alimente pe care nu le pot mesteca si sa prefere alimentele bogate in grasimi si calorii, care favorizeaza aparitia unora dintre bolile mentionate, dar si a unor tulburari digestive.

Greutatea scazuta la nastere a unora dintre copii este provocata de prezenta bacteriilor in lichidul amniotic, care pot proveni din tesuturile gingivale si parodontale inflamate si cariile netratate, in special in trimestru trei de sarcina, la femeile cu imunitate scazuta. Sarcina (chiar si unele contraceptive orale), modifica nivelul hormonal, favorizand gingivita, in unele cazuri destul de severa, chiar si la persoanele cu igiena dentara buna.

Diabetul zaharat este favorizat, printre numerosi alti factori, de rezistenta la insulina, pe care numeroase studii o leaga de parodontopatie. Tratamentul parodontal, combinat cu admnistrarea de antibiotice, scade nevoia de insulina la pacientul diabetic.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.