11 obiceiuri daunatoare pentru dintii adultilor

11 obiceiuri daunatoare pentru dintii adultilor

11 obiceiuri daunatoare pentru dintii adultilor

In ciuda unei educatii corecte privind ingrijirea dintilor, multi adulti au anumite obiceiuri daunatoare danturii, obiceiuri care insa nu sunt constientizate ca avand efect nociv asupra danturii. Iata mai jos 11 obiceiuri daunatoare pentru dintii adultilor.

1. Consumul de bauturi acidulate – chiar daca sunt fara zahar, aceste bauturi sunt daunatoare datorita acizilor pe care ii contin si care scot calciul din smaltul dentar. Acelasi efect il au si sucurile naturale acide, precum si bauturile indulcite, deoarece zaharul hraneste bacteriile producatoare de acizi. Cel mai sanatos este sa bem apa plata.

2. Cresterea numarului de gustari pe zi (“rontairea” continua) – consumul constant de alimente, chiar si cele sanatoase, inseamna acumularea de resturi alimentare intre dinti, mentinand un ph scazut pe parcursul intregii zile, care demineralizeaza dintii si favorizeaza aparitia cariilor.

3. Folosirea dintilor pe post de instrument (de scos capace de sticla, spart coji dure de nuca, taiat ata etc. ) – poate duce la tocirea sau fracturarea dintilor naturali sau a lucrarilor protetice (coroane, punti) si la slabirea parodontiului dintilor, urmata de deplasarea lor (modificarea pozitiei lor).

4. Spargerea cuburilor de gheata intre dinti sau mestecarea ghetii sunt daunatoare datorita racelii excesive care contracta smaltul si datorita duritatii ghetii, astfel dintii se pot fisura sau chiar fractura.

5. Piercinguri in limba sau buze – contactul cu metalul in timpul miscarilor gurii traumatizeaza constant dintii si gingia, putand produce atat mici fracturi dentare, cat si retractii gingivale. In plus, aplicarea lor prezinta risc de infectie, deoarece in gura se afla sute de specii de bacterii.

6. Periajul incorect – prea rar, prea putin timp, cu periute prea moi (dintii nu sunt curatati suficient de bine), cu periute prea tari (gingiiile sunt ranite si apare retractia gingivala), cu miscari incorecte. Periajul corect se face de cel putin 2 ori pe zi, cel mai important fiind inainte de culcare, timp de 2-3 minute si trebuie completat cu folosirea atei dentare si a apei de gura.

7. Roaderea unghiilor, a pixului etc. – pe langa faptul ca in acest mod sunt introduse numeroase bacterii in gura, aceste obiceiuri determina tocirea dintilor, suprasolicitarea muschilor si a articulatiei – temporo-mandibulare.

8. Folosirea scobitorilor – este extrem de traumatizanta, producand sangerari gingivale si retragerea gingiei. Acest lucru duce la acumularea resturilor alimentare intre dinti in cantitate din ce in ce mai mare si la aparitia cariilor si a parodontozei.

9. Scrasnirea dintilor (bruxismul) – produc tocirea (abraziunea) dintilor, mobilitate dentara, suprasolicitare musculara si articulara insotite de dureri. Bruxismul apare in special noaptea, iar cauza principala este stresul.

10. Consumul de vin rosu, cafea, ceai – toate aceste bauturi contin substante benefice pentru organism, insa trebuie consumate cu moderatie, deoarece coloreaza smaltul dentar. Consumul lor, putin cate putin, pe parcursul intregii zile, asigura un flux constant de zahar si de coloranti, precum taninul din vin, cofeina din cafea, care pateaza dintii.

11. Fumatul – pe langa colorarea dintilor, fumatul reduce aportul de oxigen la nivelul cavitatii bucale, favorizand aparitia parodontozei si coloreaza dintii.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.