A-PRF

A-PRF

A-PRF

A-PRF (Advanced Platelet Rich Fibrin) este o tehnica moderna utilizata in stomatologie, ce foloseste capacitatea naturala a organismului de regenerare si vindecare, concentrand aceste efecte intr-un timp scurt si pe o zona tintita, pentru beneficii maxime. Aceasta foloseste o cantitate mica din sangele pacientului, bogat in factori de crestere, celule stem si alte substante utile si este indicat in interventiile chirurgicale: implanturi dentare, lift sinus, adiţie de os, extracţii dentare, în defecte mari de os, intervenţii gingivale şi parodontale etc.

Candidatul ideal pentru aceasta tehnica este orice persoana care va fi supusa unei interventii chirugicale stomatologice sau parodonatale, indiferent de varsta, cu exceptia persoanelelor cu tulburari de coagulare a sangelui sau boli hematologice.

Primul pas este recoltarea de sange de catre medic in cabinetul stomatologic, apoi introducerea lui in centrifuga speciala timp de 8-12 secunde, pentru obtinerea celulelor stem, factorilor de crestere si a altor componenete benefice organismului. In acest timp, medicul chirurg incepe procedura de inserare a implantului, aditia de os etc., urmand ca pe parcursul acesteia sa foloseasca componentele rezultate din centrifugare.

Avantajele folosirii acestei tehnici sunt numeroase: vindecarea mai rapida, reducerea durerii si inflamatiei, integrarea mai buna a implantului si osului, reacoperirea dintelui cu gingie in retractiile gigivale etc.

Spre exemplu, dupa o extractie dentara ramane o “gaura”, o lipsa de os pe care organismul va incerca in timp sa o repare, formand o cantitate mica de os. Adaugarea de factori de crestere si celule stem face ca osul care se formeaza sa fie in cantitate mai mare, ceea ce va ajuta la inserarea ulterioara a unui implant sau la realizarea unei lucrari mai bune, care sa aiba suficient os pe care sa se sprijine.

La inserarea unui implant, riscul de periimplantita (“respingere a impantului”) este mult mai mic decat atunci cand nu se foloseste tehnica A-PFR. In aditia de os clasica, o parte din osul bovin adaugat se resoarbe. Adaugarea de celule si proteine regeneratoare proprii organismului prin tehnica A-PRF face ca acest os sa se integreze mai bine, cu o rata mai mare de success.

In interventiile parodontale, adaugarea membranelor cu factori de crestere face ca osul sa se regenereze, punga parodontala sa se reduca si implantarea/stabilitatea dintelui in os sa creasca, mult mai bine decat in tehnica clasica (in care se curata tesutul inflamat, se inlatura batecteriile si substantele daunatoare din pungile parodontale si se adauga os artificial si membrane artificiale).

Costurile acestei tehnici difera in functie de cantitatea de factori de crestere necesara interventiei respective, insa este inferioara, spre exemplu,  costurilor osului artificial care, invariabil, se pierde partial in aditia de os clasica (fara A-PRF).

Deoarece foloseste substante proprii organismului, A-PRF este o tehnica sigura, fara efecte secundare nedorite, iar riscul de respingere este practic anulat.

I-PRF reprezintă varianta fluidă a A-PRF, bogat în trombocite și îmbogățit cu leucocite, ce conține multipli factori de creștere și celule stem, obtinut prin centrifugare un timp mai scurt. Si este foarte util in stoparea sângerărilor gingivale, reducerea mobilității dentare, eliminarea halenei, micșorarea riscului de periimplantita, prevenția parodontopatiei, eliminarea durerilor.

Beneficiile tehnicii PRF:

– integrare mai bună a implantelor, care sunt acoperite cu lichidul rezultat din centrifugare, bogat în factori de creştere;

– rată mai mare de succes în intervenţiile de lift sinus şi adiţie de os (deoarece osul artificial este amestecat cu factorii de creştere proprii organismului);

– reconturarea gingiei, pentru şi un zâmbet estetic şi sănătatea parodonţiului;

– vindecare mai rapidă, datorită proteinelor reparatoare şi protejării zonei intervenţiei cu membrana de fibrină;

– scăderea până la absenţa inflamaţiei (umflăturii), după intervenţia chirurgicală şi implicit a durerii;

– reducerea pungilor parodontale (foarte eficient în tratarea parodontozei);

– umplerea defectelor mari osoase rezultate în urma unor procese infecţioase severe sau chisturi care au produs distrucţii osoase mari

– tratarea retracţiilor gingivale ce produc descoperirea rădăcinii

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.