Ce sa aleg – fatete dentare sau aparat dentar

Ce sa aleg – fatete dentare sau aparat dentar

Ce sa aleg – fatete dentare sau aparat dentar

Atunci cand suntem nemultumiti de zambetul nostru, asaltati de multimea de informatii de pe internet, suntem pusi in fata unor alegeri dificile: ce metoda ni se potriveste cel mai bine – aparatul dentar sau fatetele dentare. Desigur ca cel mai intelept lucru este sa consultam medicul pentru a analiza cu atentie particularitaile fiecarui caz in parte, insa pana atunci iata cateva criterii pe care merita sa le luam in considerare: 

1.Gravitatea inghesuirilor dentare – daca inghesuirile dentare sunt mari, dintii ar trebui trebui slefuiti destul de mult pentru a fi adusi in acelasi plan cu ajutorul fatetelor dentare, ceea ce ar putea presupune chiar scoaterea nervului unuia dintre ei, daca se ajunge prea aproape de nerv. In cest caz, este mult mai indicat aparatul dentar. Tot la ortodont ar trebui sa apelam daca avem spatii mari intre dinti, deoarece inchiderea lor cu ajutorul fatetelor dentare ar duce la realizarea unor fatete foarte late, care sa umple spatiile, care ar arata inestetic, nefiresc.

2. Durata tratatmentului – fatetele dentare se realizeaza in paroximativ 2 saptamani, in timp ce durata tratamentului cu aparat dentar poate dura 6-18 luni. Daca problema poate fi rezolvata prin fatetare, inseamna ca aceasta nu este grava, ceea ce inseamna ca bracketurile pot fi purtate doar 6 lui.

3. Costuri – pentru a nu exista diferente de culoare, forma si transluciditate, se recomanda ca atunci cand apelam la fatete, acestea sa fie puse cel putin pe cei 6 dinti frontali (incisivi si canini), asadar costurile sunt destul de mari, uneori mai mare decat ale aparatului ortodontic.

4. Invazivitatea tratamentului – fatetele dentare presupun slefuirea, minora, a dintilor, ceea ce inseamna ca odata aleasa aceasta metoda, trebuie urmata toata viata: nu putem renunta la fatete si lasa smaltul dentar liber. Aparatul dentar este o solutie neinvaziva. 

5. Masuri de precautie speciale – aparatul dentar necesita restrictii alimentare timp de 1-6 luni si  purtarea gutierei de contentie vreme indelungata pentru mentinerea rezultatului. Fatetele necesita precautii privind alimentatia tot timpul, iar majoritatea medicilor recomanda purtarea unei gutiere noaptea pentru protectia fatetelor.  

6. Bruxism – fatetele dentare nu sunt indicate in bruxism, pentru ca frecarea dintilor poate determina deteriorarea lor, aparatul dentar nu are astfel de restrictii. 

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.