Ingrijirea dintilor in timpul sarcinii

Ingrijirea dintilor in timpul sarcinii

Ingrijirea dintilor in timpul sarcinii

Felictari! Mult asteptat sau surpriza, un bebe s-a hotarat sa apara in viata dvs.! Incepe o perioada speciala din punct de vedere fizic si psihologic. Majoritatea femeilor insarcinate acorda o atentie deosebita alimentatiei, infectiilor respiratorii sau a celor din sfera ginecologica, nestiind, insa, ca si infectiile dentare si gingivale, prin cresterea nivelului de bacterii si substante inflamatorii din sange care ajung la copil, il pot afecta, producand greutate scazuta la nastere si nastere prematura. De aceea, pe toata durata celor 9 luni de sarcina, viitoarea mamica trebuie sa mearga la controale stomatologice periodice si sa pastreze o igiena dentara foarte buna. Ingrijirea dintilor in timpul sarcinii:

Pe perioada sarcinii, o serie de probleme stomatologice se pot accentua sau altele noi pot aparea. Cea mai frecventa este gingivita, insotita si de mobilitatea dentara, intalnita la cel putin 50% dintre gravide, din luna a doua si pana in luna a opta, care este cauzata de modificarile hormonale (excesul de estrogeni), de cresterea numarului de bacterii si  de scaderea imunitatii. Mai rar apare granulomul de sarcina – marirea localizata a gingiei, asemanatoare unei tumori benigne.

Refluxul gastro-esofagian, dar mai ales varsaturile din timpul sarcinii produc eroziuni dentare. Imediat dupa varsatura nu este recomandat periajul dentar, deoarece smaltul afectat de acizi este mai sensibil, ci clatirea cu apa plata sau apa cu bicarbonat sau consumarea unor alimente protectoare precum branza.

Scaderea cantitatii de saliva in primul si  cel de-al treilea trimestru de sarcina, precum si cresterea aciditatii acesteia favorizeaza aparitia cariei. Saliva are un rol benefic, deoarece spala dintii si contine substante protectoare. Cresterea riscului de carie este influentat si de senzatia de greata, care impiedica unele gravide sa realizeze un periaj dentar corect, dar si de gustarile mult mai frecvente dintre mese, care favorizeaza aparitia placii bacteriene.

Atat obstetricianul, cat si stomatologul dvs. va vor spune ca primul trimestru de sarcina este extrem de important, deoarece aceasta este perioada in care se formeaza organele copilului. La 4-7 saptamani de viata intrauterina se formeaza buzele, la 8-12 saptamani bolta palatina (cerul gurii), la 12 saptamani incepe mineralizarea dintilor de lapte, iar din luna a sasea cea a dintilor permanenti. De aceea, actiunile mamei si starea ei de sanatate din aceasta perioada vor influenta starea de sanatate sau chiar viata copilului.

In timpul sarcinii sunt interzise unele medicamente: aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate in multe boli ale fatului, inclusiv despicatura de bolta palatina si buza, cunoscute sub numele de buza de iepure, gura de lup), antialgice precum ibuprofen, unele antiobiotice (doxiciclina, vancomicina, eritromicina, tetraciclina, cloramfenicol etc).

Desi studii recente arata ca nivelul de radiatii pentru o radiografie dentara este foarte scazut, mai redus decat radiatia cosmica zilnica, acestea trebuie evitate, in special in primul trimestru de sarcina,  cand se formeaza organele copilului. Daca totusi este absolut necesara, mama, ca orice alt pacient, va fi protejata cu un sort cu plumb, care va trebui sa asigure si protectia gatului (tiroidei).

In schimb, nu prezinta nici un risc antialgicele, precum paracetamolul, apa de gura cu clorhexidina, pasta de dinti cu fluor, xilitolul din guma de mestecat. Anestezicele locale uzuale sunt permise, de preferat din trimestrul doi de sarcina. Acestea nu  determina efecte negative asupra fatului sau mamei, astfel incat daca anumite proceduri stomatologice sunt absolut necesare in primul sau cel de-al treilea trimestru, pot fi folosite de catre medicul stomatolog si sunt de preferat durerii si infectiei lasate netratate, mai daunatoare.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.