Ce sa faci acasa in primele zile dupa aplicarea aparatului dentar

Ce sa faci acasa in primele zile dupa aplicarea aparatului dentar

Ce sa faci acasa in primele zile dupa aplicarea aparatului dentar

Multe persoane amana momentul punerii aparatului din teama de durere. Aceasta informatie, de multe ori exagerata in privinta intensitatii durerii, circula in mediul online, dar uneori si printre copii, la scoala, printre colegii de serviciu sau printre prieteni.

Insa, odata ce si-au pus aparatul, multi dintre pacienti constata ca lucrurile nu stau deloc rau, asa cum isi imaginasera. Acomodarea cu aparatul dentar este o etapa peste care putem trece usor, cu atitudinea potrivita si cu informatiile corecte.

Iata ce sfaturi va pot ajuta in aceasta perioada:
1.Luati antialgice – doar daca durerea devine suparatoare, nu preventiv. Ati fi suprinsi sa aflati ca o parte dintre pacientii nostri au spus ca nu au avut dureri, fiind chiar ingrijorati ca ar putea fi ceva in neregula cu ei sau cu aparatul dentar! Insa daca inghesuirile dentare nu sunt mari, iar sarma folosita de noi este una speciala, care face presiuni blande, acest lucru nu este imposibil. Asadar, luati medicamente doar la nevoie si in doze cat mai mici, dar eficiente.
2.Evitati alimentele dure – in primele zile va recomandam sa mancati alimente moi, pentru a evita ca presiunile masticatorii sa se adauge presiunilor exercitate de aparat. Insa, nici dupa ce perioada de acomodare a trecut, nu aveti voie sa mancati alimente tari sau lipicioase, pentru a nu dezlipi bracketurile.
3.Amanati folosirea periutei electrice si folositi periuta manuala in primele zile – vibratiile produse de periuta electrica pot fi suparatoare pe dintii deja sensibili, asadar folositi periuta manuala, cu presiune moderata, dar insistand pana ce curatati eficient toate resturile alimentare si placa bacteriana. Dupa trecerea celor cateva zile, reveniti la periuta electrica, deoarece curata mai bine si adaugati, daca este posibil, dusul bucal.
4. Acoperiti cu ceara primita in cabinet, orice bracket care va incomodeaza, pentru ca buza sa simta o suprafata moale, pana ce se obisnuieste sa evite bracketurile. La fel procedati si cu sarma care va incomodeaza. Obrajii si buzele vor invata foarte repede, in doar cateva zile, sa evite contactul cu aparatul dentar.
5.Clatiti cu ceai de salvie, daca s-a produs deja vreo rana pe obraz, pentru a grabi vindecarea.
6. Sunati la cabinet pentru a cere ajutorul medicului ortodont atunci cand dvs. nu puteti indeparta cauza (o sarma prea lunga, de exemplu).
7. Ganditi pozitiv- acesta este inceputul drumului dvs. spre zambetul perfect, iar orice opera de arta necesita uneori sacrificiu pentru a fi realizata. Insa disconfortul este temporar, de scurta durata, iar rezultatul va merita efortul!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.