Masuri de protectie impotriva infectiei cu noul coronavirus

Masuri de protectie impotriva infectiei cu noul coronavirus

Masuri de protectie impotriva infectiei cu noul coronavirus

Masuri de siguranta pentru protectia impotriva infectiei COVID-19 in cabinetul stomatologic Orto-Implant

Asigurarea unei sterilizari impecabile a fost intotdeauna o prioritate in clinica noastra. Insa, o data cu aparitia SARS-Cov 2 (pandemiei cu noul coronavirus), pe langa sterilizarea suprafetelor si a instrumentarului, a aparut nevoia de sterilizarea a aerului, deoarece raspandirea virusului se face pe cale aeriana. Pentru a ne proteja pacientii si pe cei cu care ar putea veni in contact (parinti, bunici, prieteni sau necunoscuti), dar si medicii si asistentele, am luat masuri speciale de protectie:    

1. Nebulizator – multe proceduri stomatologice care presupun folosirea instrumentelor specifice (turbine, piesa contraunghi, aparat de detartraj sau air-flow, spray aer-apa etc) produc aerosoli, deoarece acestea functioneaza cu aer comprimat si/sau apa. Astfel, in aer se imprastie particule mici de saliva si apa, care pot ramane suspendate pana la 3 ore. Acesti aerosoli pot si fi contaminati cu noul coronavirus.  Pentru protectia personalului (pe langa faptul ca acesta poarta masca si scut facial, echipament de unica folosinta impermeabil), dar mai  ales pentru protectia urmatorului pacient care se va aseza pe scaunul stomatologic si va sta cu gura deschisa 30-60 minute, folosim nebulizatorul. Acesta este un aparat care imprastie in aer o substanta dezinfectatanta cu rol de sterilizare a aerul, creand o ceata fina. Nu orice nebulizator face eficient acest lucru: daca particulele sunt mari, vor cadea repede pe podea, pentru ca sunt grele si nu vor avea timp sa isi faca efectul. Asadar, nebulizatorul trebuie sa fie foarte performant, sa fie capabil sa imprastie substanta in particule foarte fine, usoare, pentru a putea ramane un timp mai indelungat in aerul din cabinetul dentar, a se intalni cu aerosolii generate de procedurile stomatologice pentru a-i neutraliza. Inca din mai, de le redeschiderea cabinetului dupa lockdown, pentru ca toti pacientii nostri sa fie tratati in siguranta, am achizitionat  un astfel de nebulizator, folosit in spitale, in centrele de dializa etc. Substanta dezinfectanta este lasata sa actioneze 30-40 minute, dupa care cabinetul este aerisit, iar urmatorul pacient poate intra fara nici o grija in cabinet, pentru ca aerul si suprafetele au fost dezinfectate. Aceasta procedura impiedica folosirea cabinetului la capacitate maxima, insa aceasta perioada de pandemie, sanatatea pacientilor, personalului si familiilor lor este foarte importanta.

2. Lampa cu ultraviolete – dozate corect, in functie de suprafata incaperii, razelele ultraviolete au efect bactericid si virucid. Nu trebuie folosite in prezenta omului, expunerea la aceste radiatii este periculoasa pentru ochi si piele. Asadar, dupa terminarea tratamentului si dezinfectarea suprafetelor cu dezinfectantii uzuali, cabinetul este inchis pentru 25 minute, apoi aerisit inca 15-30 minute. 

3. Aspirator extern de aerosoli – palnia speciala se apropie la 25 -40 cm de gura pacientului, astfel incat aerosolii degajati in timpul tratamentului dentar sa fie aspirati in interiorul aparatului, unde se afla 3 filtre speciale si o lampa cu ultarviolete, care sa distruga bacteriile si virusurile.

4. Echipament de unica folosinta impermeabil pentru medic si asistenta (halat, boneta, masca FFP2, scut facial, boneta, botosei), iar pentru  pacient – halat, boneta, botosei. 

5. Clatire cu apa oxigenata diluata 1-1,5% – are rolul de a distruge bacteriile si virusurile, inclusiv  noul coronavirus. 

6. Masurarea temperaturii si completarea unui chestionar epidemiologic la intrarea in cabinetul medical. 

7. Dezinfectarea si sterilizarea suprafetelor si instrumentarului, cum, de altfel, se realiza si inainte de aparitia pandemiei de COVID-19.

 

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.