Viata fara bracketuri – dupa scoaterea aparatului dentar

Viata fara bracketuri – dupa scoaterea aparatului dentar

Viata fara bracketuri - dupa scoaterea aparatului dentar

Daca primele zile cu bracketuri au fost foarte ciudate, tot la fel de ciudate sunt si primele zile de dupa scoaterea aparatului dentar. In urma cu cativa ani, purtarea aparatului dentar era destul de greu de acceptat, iar pacientii isi doreau sa “scape” cat mai repede de el, insa acum este considerat un accesoriu interesant, mai ales de catre adolescenti, iar momentul “despartirii” de el este uneori amanat.  

  1. Acordati-va timp sa va obisnuiti cu senzatia noua:  pare ca lipseste ceva (unii dintre pacienti spun chiar ca simt ca le lipsesc dintii), ca limba aluneca pe suprafetele netede si lucioase, insa in acelasi timp puteti simti gingiile umflate, iar dintii par usor mobili, lucru normal, de altfel, deoarece inca nu s-a format os in jurul lor, care sa ii fixeze in noua pozitie.
  2. Ingrijiti-va dintii si gingiile – acestea sunt de cele mai multe ori usor inflamate, marite de volum si mai rosii, deoarece igienizarea era greu de realizat, din cauza prezentei bracketurilor care impiediacau patrunderea periutei si a atei dentare. Insa dupa cateva zile de igienizare corecta, gingiile isi vor reveni la volumul mormal si culoarea naturala, roz pal.
  3. Purtati gutiera de contentie cu constiinciozitate, deoarece dintii au o mare tendinta de recidiva, care scade treptat odata cu trecerea timpului, insa nu dispare niciodata.  
  4. Programati-va in agenda extragerea mlarilor de minte, daca este recomandat de medicul dvs. si daca nu ati facut-o inca. Daca aparatul a fost scos inainte de varsta de 16 ani, la implinirea acestei varste trebuie facuta o radiografie panoramica si, daca sunt intr-o pozitie necorespunzatoare, trebuie extrasi inca de acum, cand sunt in os, pentru ca in incercarea lor de a erupe vor impinge dintii vecini si vor produce inghesuiri. 

Va va trebui foarte putin timp sa va obisnuiti cu noul zambet, perfect, cu care sa-i incantati pe cei dragi si pentru a-l afisa in social media.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.