Cum sa previi cariile cand ai aparat dentar

Cum sa previi cariile cand ai aparat dentar

Cum sa previi cariile cand ai aparat dentar

Aparatul dentar in sine nu produce carii, insa anumite greseli pe care le putem face in timpul tratamentului ortodontic pot creste riscul de aparitie a cariilor. De aceea, trebuie urmate cateva reguli simple si usor de aplicat, deoarece ajung sa intre in rutina zilnica.

  1. Folositi apa de gura cu indicator de placa bacteriana – acest tip de apa nu se foloseste zilnic, ci doar din cand in cand pentru a ne ajuta sa ne corectam tehnica de periaj. Ele contin o substanta care se leaga de placa bacteriana si coloreaza in albastru zonele in care nu ne-am periat corect.
  2. Spalati-va mai des pe dinti cand aveti aparat dentar – curatarea dintilor se face dupa fiecare masa, asadar nu doar de doua ori pe zi. Dintii se curata intai cu periuta manuala sau electrica si apoi cu periuta interdentara. Se recomanda si folosirea atei dentare speciale si a dusului (irigator) bucal.
  3. Evitati alimentele lipicioase – pe langa faptul ca pot dezlipi bracketurile, acestea raman multa vreme aderente de dinti, ducand la inmultirea bacteriilor care se hranesc cu ele.
  4. Evitati alimentele ce contin mult zahar – sunt o sursa foarte importanta de hrana pentru bacterii, care le descompun in acizi ce slabesc rezistenta dintelui la carie.
  5. Evitati bauturile acidulate – acestea scot calciul din dinti, facand smaltul mai poros, mai usor de patat si mai sensibil la carii.
  6. Mergeti periodic la igienizare profesionala – detartraj (da, se poate face detartraj cand avem aparat dentar, deoarece detartrajul nu dezlipeste bracketurile), air-flow si periaj dentar profesional. Acestea pot fi facute o data la 3-6 luni.
  7. Folositi paste remineralizante cu calciu – acestea nu sunt paste pentru spalat pe dinti, ci paste care se aplica timp de 5 minute pe anumite zone dentare, pentru ca smaltul dentar sa atraga calciul din ele si sa se intareasca. Aceste paste cu calciu sunt mult mai usor de folosit dupa terminarea tratamentului cu aparat dentar, cand pot fi puse in gutiera.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.