Cauzele si remediile respiratiei urat mirositoare

Cauzele si remediile respiratiei urat mirositoare

Cauzele si remediile respiratiei urat mirositoare

Respiratiei urat mirositoare, denumita halitoza, deranjanta in viata sociala, preocupa foarte multe persoane. Exista cateva cauze diferite ale acesteia, variind de la probleme de stomac la dieta si probleme dentare, insa cele mai multe dintre cauze pot fi gasite in cavitatea bucala.

Primul pas pentru o persoana preocupata de respiratia urat mirositoare este un control stomatologic. Medicul dentist va putea confirma sau exclude cauza orala a respiratiei urat mirositoare. Daca problema se afla in cavitatea bucala, aceasta trebuie tratata, deoarece apa de gura sau guma de mestecat nu indeparteaza cauza, ci doar mascheaza problema pentru o perioada scurta. Daca stomatologul nu identifica o cauza dentara, va trimite pacientul catre alt medic specialist.

1. Cauzele dentare: limba incarcata (atunci cand bacteriile se dezvolta între papilele gustative; de aceea este necesar ca, odata cu periajul dentar, sa periem si limba, pentru indepartarea depunerilor), cariile dentare, in care raman resturi alimentare care fermenteaza si se descompun, gangrenele dentare, inflamatiile gingivale si pungile parodontale, zonele de extracție dentara în perioada de vindecare, protezele dentare necurățate în mod corespunzător, igiena orala necorespunzatoare.

2. Alimente cu miros puternic (ceapa, usturoi etc) –zdrobirea lor incepe in gura, lasand un miros caracteristic, insa dupa ce sunt digerate, rezulta substante care se elimina prin plamani (respiratie). Problema poate fi rezolvata partial prin periaj dentar, guma de mestecat fara zahar, insa pana ce nu sunt complet eliminate din organism, mirosul lor poate fi doar mascat. 3. Alcoolul, tutunul si produsele inlocuitoare de tutun – mirosul lor provine atat din gura, cat si din plamani. Renuntarea la folosirea lor ar aduce un mare castig, in principal pentru sanatate.

4. Boli generale – amigdalita, infectii respiratorii, diabet (cu miros caracteristic de acetona), reflux acid gastro-esofagian, boli hepatice sau renale, care altereaza procesarea si eliminarea unor substante metabolice etc. Tratarea acestor boli elimina si mirosul neplacut corespunzator. Mentinerea unei igiene dentare corecte, controalele stomatologice periodice si preocuparea pentru sanatate, va pot ajuta sa evitati aceasta neplacere.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.