Istoria periutei de dinti

Istoria periutei de dinti

Istoria periutei de dinti

Primele periute de dinti. Metode de periaj dentar folosite in cele mai vechi timpuri

Descoperiri arhologice in morminte egiptene si babiloniene din anii 3000-3500 B.C., arata ca cea mai veche metoda de curatare a dintilor erau betisoarele de mestecat, care erau crengute subtiri de copac strivite pana ajungeau niste aschii moi (ca o maturica). Pentru a-si improspata respiratia, foloseau esente de lemn parfumate. Unele popoare folosesc aceasta metoda si astazi. Grecii si romanii antici foloseau scobitoarea pentru curatarea dintilor.

Aproape doua secole mai tarziu, aprox. 1500 B.C., chinezii au inventat periuta de dinti folosind betisoare de bambus sau oscioare de care legau fire de par de porc  mistret, iar ulterior de cal. Comerciantii care calatoreau spre Europa au dus la raspandirea periutei pe o arie mai mare. Medicul francez, Pierre Fauchard, parintele stomatologiei moderne, considera in manualul sau din 1728 ca aceste periute de dinti erau unele prea tari si raneau gingia, iar celelalte erau prea moi si nu curatau bine dintii. O metoda folosita mai frecvent la acea vreme era curatarea dintilor cu bureti, de catre persoanele cu nivel de educatie mai ridicat.

Prima periuta de dinti produsa in serie a fost inventata in 1780 de catre englezul William Addis, pe vremea cand era in inchisoare si cauta metode de a-si curata dintii si era facuta din os si par de vaca, iar in Statele Unite, primul patent a fost obtinut de Wadsworth in 1857.  Perii de animal care retineau bacterii, nu se puteau usca bine si uneori cadeau, au fost inlocuiti cu peri de nylon, dupa descoperirea acestuia in 1938 de catre Du Pont, iar manerul de os sau lemn a fost inlocuit cu cel de plastic.

In vremuri indepartate, periajul dentar era comun doar in anumite clase sociale, insa s-a raspandit odata cu cel de-al doilea razboi mondial. Soldatii erau obligati sa se perie zilnic in armata pentru a evita aparitia problemelor dentare, iar odata intorsi de pe front, au transmis acest obicei si familiilor lor.

Prima periuta electrica, numita Broxodent, a fost inventata in 1954 in Elvetia, iar la inceputul anilor ’60 General Electric a produs prima periuta cu baterie reincarcabila. De atunci, din ce in ce mai multe inovatii se aduc  metodelor de ingijire si periaj a dintilor, ramane doar sa le folosim corect si cu regularitate.

In cadrul clinicii Orto Implant Expert oferim consiliere in alegerea periutei de dinti si in efectuarea unui periaj dentar  cat mai corect.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.