Aparatele ortodontice fixe – Good to know

Aparatele ortodontice fixe – Good to know

Aparatele ortodontice fixe - Good to know

Aparatele ortodontice fixe – Good to know

Pentru cei care doresc sa isi indrepte dintii, indiferent ca este vorba despre adulti sau copii, este bine de stiut ca aparatele dentare fixe sunt de doua feluri: cele care pot fi aplicate pe exteriorul dintilor (aparate fixe vestibulare) si cele care sunt montate pe interiorul dintilor (aparate fixe linguale).

Cu toate ca tratamentul ortodontic fix este indicat a fi realizat dupa eruptia dintilor permanenti (11-12 ani), fara sa existe o limita de varsta superioara, aplicarea unui aparat ortodontic fix poate fi facuta si la varste mai mici, cand copilul are inca dinti de lapte prezenti.

Aparatele dentare fixe vestibulare sunt reprezentate de bracketuri metalice, ceramice sau de safir, lipite pe dinti pana la finalul tratamentului. Printre aceste bracketuri trece o sarma subtire (arc) fixata de bracketuri cu ajutorul unor elastice colorate sau transparente.

Aparatele dentare fixe linguale sunt de doua tipuri: bracketuri colate pe interiorul dintilor sau fatete din aur adaptate perfect pe toata suprafata linguala a dintelui si realizate in laboratoare din Germania (aparat fix Incognito).

Pentru cei carora le este teama de posibila durere indelungata in cazul aplicarii aparatelor dentare fixe, realitatea este ca dupa aplicarea aparatului ortodontic fix exista o perioada de pana la 5 zile in care apare un disconfort la nivelul dintilor, deoarece dintii nu sunt obisnuiti cu tractiunile. Acest disconfort se resimte doar dupa aplicarea aparatului, nu si la fiecare activare (o data la 3-4 saptamani), iar in cazul in care devine suparator poate fi inlaturat prin administrarea de analgezice (ibuprofen, ketonal etc).

De asemenea, o parte din pacienti pot prezenta mici leziuni la nivelul obrajilor si buzelor, provocate de prezenta bracketurilor, dar nici aceste neajunsuri nu sunt de durata, ele disparand in cateva zile, pe masura ce pacientul se obisnuieste cu aparatul dentar. Pentru a evita aceste leziuni, o solutie recomandata o reprezinta aplicarea de ceara speciala, timp de cateva zile, la nivelul bracketurilor care deranjeaza.

Pentru a vedea ce tip de aparat vi se potriveste, echipa Orto-Implant va sta la dispozitie prin programari la telefon 0728.12.28.28. Mai multe cazuri si informatii puteti gasi pe

ortoimplant.ro

Nu uitati sa zambiti!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.