6 semne ale parodontozei

6 semne ale parodontozei

6 semne ale parodontozei

O afectiune stomatologica frecvent intalnita dupa 40 ani este parodontopatia marginala cronica, popular cunoscuta drept parodontoza. Este extrem de important sa retinem ca boala parodontala debuteaza si poate progresa fara semne sau simptome cum ar fi durerea. Acesta este inca un motiv pentru care controalele stomatologice periodice sunt extrem de importante.

Iata cateva semne ale bolii parodontale, care trebuie sa va determine sa va prezentati urgent la medicul stomatolog pentru consultatie, acesta indrumandu-va, daca este necesar, catre specialistul parodontolog :

1. Sangerări gingivale: sangerare la periaj, la folosirea atei dentare sau la consumul unor alimente. Toxinele din placa bacteriana provoca o infectie bacteriana care face ca tesuturile sa fie predispuse la sangerare. Gingivita este primul stadiu si singurul reversibil al bolii parodontale.

2. Durere, roseata sau umflarea gingiilor fara motiv aparent: sunt produse de aceleasi bacterii daunatoare. Este important sa tratam infectia inainte ca bacteriile sa fie transportate în fluxul sanguin spre alte zone ale corpului. Unele studii arata ca exista o legatura intre parodontoza si unele afectiuni cardiace.

3. Retractia gingivala: inflamatia determina distrugerea tesutului parodontal si expunerea radacinii dintelui, acesta aparand mai lung. Radacina expusa mai sensibila la durere si se poate caria usor.

4. Respiratia urat mirositoare (halitoza) are numeroase cauze, una dintre ele fiind prezenta resturilor alimentare intre dinti, sub linia gingiei .

5. Mobilitatea dentara, deplasarea dintilor si schimbarea modului in care pacientul musca: este un semn al agravarii rapide a parodontitei datorita distrugerii tesutul osos.

6. Prezenta puroiului intre dinti este un semn clar al infectiei parodontale in stadiu avansat, reprezentand rezultatul luptei organismului impotriva infectiei bacteriene.

Parodontita duce la pierderea dintilor prin pierderea osului in care sunt acestia implantati. Astfel, nu ramane suficient os pentru realizarea pe viitor a unor proteze stabile sau a unor implanturi dentare, ceea ce duce la necesitatea unor interventii suplimentare, de aditie de os.

Nu asteptati sa va cada dintii, mergeti urgent la medicul stomatolog, deoarece exista solutii moderne, precum terapia cu ozon, laserul, interventiile chirurgicale parodontale etc, care ajuta la pastrarea dintilor cat mai multa vreme pe arcada.

Mentinerea unei igiene corecte (periaj de cel putin 2 ori pe zi, folosirea atei dentare sau a dusului bucal zilnic) sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.