5 Motive pentru o vizita la stomatolog dupa 40 ani

5 Motive pentru o vizita la stomatolog dupa 40 ani

5 Motive pentru o vizita la stomatolog dupa 40 ani

Cele 5 motive pentru o vizita la stomatolog dupa varsta de 40 de ani:

1. Sensibilitatea dentara – reprezentata de durerea sau disconfortul aparute atunci cand consumati alimentele reci, calde, dulci sau acre. Motivele ar putea fi: caria dentara, fracturile dentare, obturatii (plombe) vechi deteriorate, dinti abrazati (tociti, cu dentina expusa), retractii gingivale, radacini expuse. Medicul dvs. va trata cauza si, in plus, va poate recomanda o pasta desensibilizanta.

2. Sangerari gingivale, umflarea gingiilor – sunt semnele gingivitei, care este primul stadiu, reversibil, al parodontopatiei marginale cronice cunoscuta sub denumirea de parodontoza. Tratata la timp, impiedica avansarea acesteia catre pierderea de os si gingie, manifestate prin descoperirea radacinii dintilor, mobilizarea acestora si in cele din urma, caderea lor. Parodontopatia evolueaza de cele mai multe ori fara durere, de aceea este foarte util controlul stomatologic periodic.

3. Migrarea dintilor – multi adulti prezinta cel putin o extractie dentara. Daca aceasta nu este tratata, dintii vecini se inclina, iar dintii de pe maxilarul opus cresc spre spatiul liber, astfel incat fortele masticatorii se vor trasmite anormal asupra radacinii si va aparea parodontopatia. Dintii inclinati sunt mai greu de curatat, in consecinta mai predispusi la aparitia cariilor. Alegeti cat mai curand una dintre optiunile de tratament pentru inchiderea spatiului: implantul, puntea dentara sau translatarea dintilor vecini cu ajutorul unui aparat dentar fix.

4. Leziuni, ulceratii, umflaturi, durere, amorteala la nivelul gingiilor, cerului gurii, obrajilor sau buzelor– in special daca persista, pot fi semne ale unor afectiuni generale sau locale care nu trebuie ignorate. Multe afectiuni generale, incepand cu cele infectioase si terminand cu cele metabolice, prezinta semne la nivelul gurii. Acestea, corelate cu alte semne, pot ajuta la diagnosticarea si apoi la tratarea afectiunilor care le-au cauzat.

5. Senzatie de gura uscata – odata cu inaintarea in varsta, mai ales in cazul femeilor, fluxul salivar scade, datorita modificarilor hormonale. O alta cauza ar putea fi administrarea unor medicamente sau unele boli generale. Saliva contine substante care protejeaza dintii de aparitia cariilor, dar mai ales ii spala in permanenta de resturi alimentare si dilueaza acizii produsi de bacterii sau adusi prin alimentatie. Un flux salivar scazut, pe laga senzatia de disconfort, predispune si la aparitia cariilor.

Evitati toate acestea prin vizite periodice la specialist, printr-o igiena orala completa si o dieta echilibrata, pentru a va pastra sanatatea dintilor si a gingiilor o perioada cat mai indelungata.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.