Informatii utile inainte de a-ti pune aparat dentar

sau suna-ne acum!
0728 12 28 28

Aparat dentar in rate – Pot plati aparatul dentar in rate?

Da, in cabinetul Orto-Implant Expert punem aparat dentar in rate, la plata cu cardul. Multe banci elibereaza carduri de cumparaturi, cu numar de rate diferite (informatii mai detaliate puteti obtine de la banca dvs.)

Trebuie sa imi tratez cariile dentare inainte de punerea aparatului?


Asa este recomandat, insa cariile pot fi tratate si in timpul tratamentului ortodontic, deoarece de multe ori dupa alinierea dintilor incalecati, descoperim numeroase carii pentru ca periuta si ata dentara nu puteau patrunde intre dintii inghesuiti. Asadar, medicii nostri sunt obisnuiti sa trateze carii cand aparatul este deja in gura pacientului. Cand pacientul vine la control, scoatem sarma si lasam doar bracketurile pe dinti pentru ca medicul sa poata curata si plomba dintele fara a fi impiedicat de nimic, apoi punem sarma la loc si continuam tratamentul ortodontic.

Trebuie sa imi scot molarii de minte inainte de punerea aparatului dentar?


Desi frecvent molarii de minte produc, atunci cand incearca sa erupa, inghesuiri ale dintilor si strica rezultatul obtinut cu aparat dentar, nu in toate cazurile este recomandata extragerea lor. Daca inghesuirile dentare sunt atat de mari incat se extrag premolari ca sa se faca loc celorlati dinti, molarii nu mai fac presiuni ata de mari, deoarece s-a obtinut spatiu. Fiecare caz in parte trebuie analizat de medicul specialist ortodont si acesta va decide daca molarii de minte vor fi extrasi. Extractia lor este posibila si in timpul tratamentului ortodontic si imediat dupa scoaterea aparatului dentar.

Aparatul dentar doare?


Punerea aparatului dentar nu doare, insa acasa, dupa cateva ore, apare un diconfort
pana la durere, timp de cateva zile, pana cand dintii se obisnuiesc cu presiunile facute de bracketuri asupra dintilor. Acest disconfort dispare dupa administrarea de antialgice. Pacientul primeste o ceara speciala pe care o va pune pe bracketurile care deranjeaza, pentru a proteja buza sau obrazul, pana cand acestea se obisnuiesc cu aparatul.

Aparatul dentar metalic este mai bun decat aparatul ceramic sau aparatul dentar
de safir?

Exista mitul ca aparatul dentar metalic este cel mai eficient, explicatia acestei teorii fiind ca o sarma lucioasa aluneca mai usor pe un bracket metalic lucios decat pe unul de safir sau de ceramica si astfel dintii s-ar deplasa mai rapid. Insa bracketurile de safir sunt mult mai lucioase, sticloase, iar sarma aluneca foarte usor si de-a lungul ei. In plus, in multe cazuri nu trebuie sa deplasam dintii stanga-dreapta, ca sa fie necesar sa alunece ca pe o sina, ci mai mult tragem de dinti mai in fata sau mai in spate, ii coboram sau ii urcam, astfel ca frictiunea nu mai este importanta. Din experienta noastra de peste 16 ani, nu am observant diferente in durata tratamentului in functie de tipul de bracket. Asadar, puteti alege linistit tipul de bracket care va place cel mai mult, deoarece diferenta o face experienta medicului.

Vezi mai multe cazuri aici.

Mai da rezultate aparatul dentar la adult?


Sigur ca da. Aproximativ 35-40% dintre pacientii nostri sunt adulti, care aleg in principal aparatele dentare aproape invizibile (de safir) sau pe cel de ceramica, pentru a-si imbunatati aspectul estetic si starea de sanatate dentara. Tratamentul ortodontic al adultului se face in urmatoarele situatii:
1. Alinierea dintilor pentru obtinerea unui zambet estetic si a unei ocluzii (muscaturi) corecte.
2. Indreptarea dintilor pentru a favoriza realizarea unor lucrari protetice sau implanturi dentare corecte si cu sanse mai mari de reusita. Lucrarile realizate pe dinti migrati, aflati in muscatura incorecta nu au o rezistenta mare in timp.
3. Alinierea dintilor migrati din cauza parodontozei, urmata de consolidarea acestora in pozitia corectata.
4. Marirea sanselor de obtinere a unui post mai bun la un interviu sau de promovare, la fel si pentru cresterea succesului pe plan personal.

Vezi mai multe cazuri aici.


Pot sa port aparat dentar daca sunt insarcinata?


Da, cateva dintre pacientele noastre au ramas insarcinate pe parcursul tratamentului ortodontic. In cazul unora dintre ele am terminat tratamentul inainte de nastere, altele au nascut cu aparatul in gura, pentru ca nu afecteaza nici nasterea naturala (este aplicat pe fata exterioara a dintilor si nu se desprinde cand scransim din dinti), nici pe cea prin cezariana (nu are nici o legatura cu anestezia). Dupa nastere, au revenit la activarea periodica, mai devreme sau mai tarziu, in functie de cum le-a permis timpul. Singura precautie este aceea ca unele gravide fac gingivita de sarcina, asadar trebui sa acorde o atentie suplimentara igienei dentare, pentru ca bracketurile ingreuneaza igiena, iar gingivita s-ar putea accentua.

Pot sa port aparat dentar daca alaptez?

Aparatul dentar in sine nu influenteza alaptarea. Daca, insa, este nevoie de extractii dentare, laptele din primele 24-48 ore de dupa anestezie este recomandat sa fie aruncat. Mai trebuie retinut ca unii medici recomanda administrarea de antibiotic dupa extractie dentara (la pacientii tineri, sanatosi nu este obligatoriu, pentru ca sistemul lor imunitar este puternic), altii folosesc plasma (A-PRF) pentru a evita antibioticul. In ciuda a ceea ce se “aude”, durerea determinata de punerea aparatului dentar nu este atat de puternica si, oricum, este cu mult mai mica decat durerea de la nastere. Multi dintre pacientii nostri sunt copii, care iau 1-2 tablele de antialgic, iar apoi durerea devine suportabila. Asadar, daca ei au trecut cu bine peste ea, veti trece si dvs.

Pot sa fac RMN daca am aparat dentar ?


Aparatul dentar, nici macar cel metalic, nu se desprinde de pe dinti, deoarece nu contine fier si nu poate fi atras de campul magnetic, asadar nu exista nici un risc de ranire a pacientului. Studiile arata ca aparatul dentar cu bracketuri de metal poate altera imaginile obtinute la RMN efectuat in zona maxilarelor, capului si coloanei cervicale. Pe celelalte zone ale corpului, aparatul dentar metalic nu are nici o influenta su atat mai putin aparatul dentar de ceramica sau safir.

Pot sa imi fac detartraj sau air-flow daca am aparat dentar fix?


Desigur, nu sunt daunatoare, nu strica aparatul, ba chiar sunt indicate, odata la 3-6 luni pentru o igienizare mai buna.

Pot sa imi pun aparat dentar doar pe o arcada?

Da, in multe cazuri se poate pune aparat dentar pe o singura arcada, iar alteori, cand este nevoie si de modificare ocluziei (muscaturii) este indicat aparatul dentar pe ambele arcade.

Pot sa folosesc periuta electica daca am bracketuri?


Da, putem folosi si periuta electrica sip e cea manuala, cu conditia ca acestea sa aiba numai peri, nu si componente ca plastic (cerculet de cauciuc) printre peri, deoarece la presiune mare si miscari bruste acestea risca sa desprinda bracketurile.

Aparatul dentar imi afecteaza vorbirea?


Aparatul dentar fix nu modifica felul in care vorbim pentru ca este aplicat pe exteriorul dintilor, iar sunetele nu sunt influentate de suprafetele externe ale dintilor. Aparatul dentar mobil, in schimb, afecteaza pentru o perioada vorbirea, pentru ca anumite sunete se formeaza punand limba in spatele incisivilor superiori si partial pe cerul gurii, iar aceste locuri sunt deja ocupate de plasticul aparatului dentar mobil. Insa, asa cum bunicii nostri se obisnuiesc sa vorbeasca cu proteza in gura (facuta din exact acelasi material), fara sa ne dam seama ca au proteza, tot asa si copilul se va obisnui, daca exerseaza suficient de mult.
Dimpotriva, pe masura ce aparatul dentar corecteaza pozitia dintilor si a muscaturii, vorbirea se imbunatateste fata de situatia in care dintii erau strambi.

Cat de des trebuie sa vin la control cand am aparat dentar?

Intervalul optim de activare a aparatului dentar este de 3-4 sapatamani. Medicul ortodont va pune forte moderate pe dinti, care se vor simti sub forma de presiune doar 1-2 zile, iar uneori deloc, pe masura ce ne obisnuim cu bracketurle. Daca neglijam sa venim la activarea periodica, fie tratamentul nu progreseaza, fie lucrurile risca sa scape de sub control si sa o ia intr-o directie gresita.

Pot sa mananc cu aparatul dentar mobil in gura?

Nu, nu este recomandat (decat in cazul exceptionale, stabilite de medic, ca de exemplu angrenajele inverse sau ocluzia inversa) ca aparatul dentar sa fie purtat la masa, deoarece sarmele se pot rupe, iar sub aparat pot intra resturi alimentare ce produc carii. Nu este recomandat sa mancam nici macar inghetata sau sa bem suc de fructe pentru ca si acestea contituie hrana pentru bacterii. Mancam intodeauna fara a avea aparatul dentar in gura, apoi ne spalam pe dinti, spalam si aparatul si il punem la loc in gura.