Albire dentara / Detartraj si periaj / Igiena dentara

sau suna-ne acum!
0728 12 28 28

Albirea dintilor

Zambetul este primul lucru pe care îl vedem in oglinda si pe care il vad ceilalti la noi. Un zambet alb, vibrant nu numai că ajută la crearea unei impresii pozitive celorlati , dar creste increderea in sine si starea de bine a pacientului si sansele de succes in viata personala si cea profesionala. Acesta este motivul pentru care mulți oameni aleg un tratament de albire dinti.

Modificarea culorii dintilor se produce din numeroase cauze, multe dintre ele greu de evitat: unele alimente, fumatul, cafeaua, ceaiul, sucurile, vinul rosu, cariilecomplicate cu gangrena sau necroza dentara, procesul natural de imbatranire etc. Rezultatele procesului de albire a dintilor sunt temporare, deoarece cauzele care au colorat dintii vor continua sa actioneze asupra lor si dupa efectuarea tratamentului de albire.

Tratamentul de albire dinti trebuie sa aiba in vedere protectia gingiei, prezenta eventualelor coroane sau punti dentare a caror culoare nu se modifica astfel.

Exista mai multe metode de albire a dintilor, in cabinetul stomatologic sau acasa, dar intotdeauna dupa detartraj si periaj profesional. In clinica noastra, puteti stabili impreuna cu medicul specialist care dintre tratamentele de albire dentara va avantajeaza si va aduc un zambet alb si luminos.

Clinica noastra este dotata cu lampa de albire de ultima generatie, care determina o albire mai eficienta, precum si cu substante desensibilizante pentru a reduce sensibilitatea dentara intalnita la unii dintre pacienti.

Fatete dentare, o alternativa la tratamentul de albire dentara
Fatetele dentare reprezinta o modalitate rapida de a obtine un zâmbet frumos. Fatetele sunt realizate din porțelan sau compozit in strat subtire si sunt lipite pe suprafetele exterioare (vestibulare) ale dintilor, vizibile in zambet. Ele refac dinti fisurati, sparti, cu modificari de culoare sau prost aliniati, schimbandu-le forma, culoarea si poziția pentru a îmbunătăți aspectul estetic al acestora. Unele dintre ele pot fi aplicate pe dinti neslefuiti, altele necesita o slefuire minima a smaltului dentar. Ele sunt o alternativa la aparatul ortodontic pentru cei care au inghesuiri dentare usoare., dar si o metoda de albire dinti.

Medicii nostri va stau la dispozitie pentru a face o examinare completa a dintilor si a determina care este solutia potrivita pentru dvs.

Detartraj, periaj profesional si air-flow

Detartrajul dentar este procedura terapeutica prin care este indepartat tartrul depus pe suprafata dintilor, atat supragingival, cat si subgingival si uneori si pe cea a unor lucrari protetice. Prezenta tartrului conduce la aparitia gingivitei si a altor afectiuni parodontale. Metoda moderna de igienizare este reprezentata de detartraj dentar cu ultrasunete, urmat de periaj dentar profesional cu paste speciale cu diferite granulatii. Aceste manopere sunt completate de procedura Air-flow, o procedura prin care dintii sunt curatati de microparticulele depuse, de coloratiile determinate de tutun, totul cu ajutorul unui jet de apa si bicarbonat de sodiu.

Igienizarea periodica este indicata pacientilor care au aparatedentare fixe, deoarece printre bracket-uri pot ramane resturi alimentare care in lipsa unui periaj foarte riguros, pot conduce in timp la aparitia unei inflamatii gingivale.
Detartrajul este indicat sa se realizeze cu ocazia controlului periodic, o data la 6 luni, deoarece oricat de atent este realizat periajul dentar acasa, proteinele si sarurile minerale din saliva se pot depune pe dinti, unele persoane fiind mai predispuse la depunerea de tartru decat altele.

Fluorizari si prevenirea cariei

Oamenii de stiinta au observat la copiii care s-au nascut si au crescut în zone cu fluoruri naturale în apa de baut, mai putine carii decat copiii din alte zone. Fluorura absorbita de corp in perioada de formare a dintilor, se integreaza în structura smaltului si o face mai puternica. Fluorul intareste smaltul si creste rezistenta acestuia la caria dentara.

Insa administrarea fluorului pe cale generala (tablete, apa cu fluor etc.), a devenit controversata, deoarece fluorul poate avea efecte inca insuficient studiate si asupra altor organe.

Administrarea in exces a fluorului pe cale generala afecteaza negativ structura dintilor, producand fluoroza, manifestata prin aparitia unor pete pe dinti.

De aceea, pentru a beneficia de efectele pozitive ale fluorului asupra dintilor, cea mai buna cale de administrare a lui este cea locala, prin folosirea acasa a pastei de dinti si a apelor de gura cu fluor sau prin aplicarea in cabinetul stomatologic a gelurilor concentrate cu fluor pe suprafata dintilor, proceduri cunoscute drept fluorizari.

Pentru mai multe informatii despre prevenirea aparitiei cariei cu ajutorul fluorului, puteti suna la clinica noastra pentru o programare.

Sigilarea santurilor si fosetelor dentare

Sigilarea dintilor este o metoda de prevenire a aparitiei cariilor prin umplerea santurilor adanci ale dintilor, de preferat cat mai rapid dupa eruptia dentara. Acestea sunt locurile in care raman resturile alimentare si in care apar frecvent cariile dentare, daca igienizarea nu este facuta corect, mai ales de catre copii.
Sigilarile dentare reprezinta o procedura stomatologica moderna, neinvaziva si nedureroasa, care are rezultate foarte bune si poate combate riscul aparitiei cariilor cu pana la 80%. Aceasta presupune aplicarea unui compozit fluid care sa umple aceste santuri, dupa curatarea dintilor si fara folosirea frezelor dentare. Uneori este necesar ca aceste sigilari sa fie inlocuite, deoarece in timp materialul poate fi deteriorat in masticatie.

1.Cum sa ne periem corect dintii

Igiena dentara prin periaj este extrem de importanta pentru prevenirea aparitiei cariilor si a afectiunilor parodontale (numite popular parodontoza). Igienizarea corecta trebuie sa cuprinda periajul dentar, folosirea atei dentare si a apei de gura. Dusurile bucale mai recent aparute nu inlocuiesc periajul, ci doar il completeaza.

Primul pas este reprezentat de alegerea unei periute de dinti bune, cea mai indicata fiind cea cu perii de duritate medie . Periuta cu peri moi (soft) nu curata la fel de bine placa bacteriana ca o periuta medie, insa este indicata pacientilor cu afectiuni parodontale, deoarece menajeaza gingia. Periuta cu peri duri (hard) poate abraza (toci) smaltul si poate rani gingia, producand retractii gingivale.

Urmatorul pas este reprezentat de alegerea unei paste de dinti adecvate problemelor pe care le are pacientul: sensibilitate dentara, parodontopatie etc. Aplicarea unei cantitati de pasta de dimensiunea unui bob de mazare este suficienta pentru un periaj corect, o cantitate mai mare poducand prea multa spuma, deranjanta pentru unele persoane.

Periajul corect se face cu arcadele indepartate, spaland pe fiecare suprafata intai dintii de sus, apoi pe cei de jos, nu ambele arcade deodata. Un periaj adecvat ar trebui să dureze aproximativ 3 minute. Nu uitati sa curatati cu grija si implantele, coroanele, puntile si protezele dentare.

Există o varietate de tehnici pentru a vă spălați pe dinți , dar una dintre cele mai populare este descrisa aici :

Tineti peria la un unghi de 45 de grade fata de dinti si gingie. Rotiti periuta dinspre gingie spre dinti , masand in acest fel gingia si indepartand resturile alimentare de pe dinti. Repetați aceasta miscare de 6-10 ori si treceti la urmatoarea zona de 2-3 dinti . Nu uitati sa curatati toate suprafetele dentare. Pe suprafețele de mestecat miscarie scurte funcționeaza cel mai bine, iar pentru curatarea fetelor interne ale incisivilor, periuta se tine vertical .

În ceea ce privește frecvența de periaj, în mod ideal, ar fi bine sa ne curatam dintii dupa fiecare masa. Dar daca nu este posibil, periati de cel puțin de doua ori pe zi – dupa micul dejun și inainte de a merge la culcare .
Evaluarea corectitudinii periajului dentar se poate face cu ajutorul unor tablete care se tin in gura pana se topesc si care coloreaza zonele pe care a mai ramas placa bacteriana, ajutand astfel pacientii, mai ales copiii, sa identifice zonele in care nu au efectuat o curatare corecta.

Va asteptam la cabinetul nostru pentru mai multe sfaturi practice si pentru evaluarea starii de sanatate orala si profilaxie.

2. Igiena dentara cu ajutorul atei dentare

Suprafețele dintre dintii nu sunt ușor accesibile cu periuta de dinti, prin urmare, cel mai bun mod de a le curata este prin folosirea atei dentare sau a dusului bucal, cel putin o data pe zi, inainte de culcare.

Se taie o bucata de ata dentara de aproximativ 1 m, se infasoara ambele capete ale atei in jurul degetelor mijlocii, intre degete lasandu-se aproximativ 3-5 cm de ata dentara libera pentru lucrul efectiv.
Folosind indexul si degetul mare, ata se impinge usor intre dinti, avand grija sa nu traumatizam gingia. Scopul este de a curata suprafetele interdentare, nu gingiile. In spatiul dintre dinți, apasati ata de fiecare parte a dintelui, dandu-i forma literei C (imbratisează dintele) și deplasati-o usor înainte si inapoi si in sus si în jos. Apoi treceti la suprafata opusa a dintelui adiacent.

Daca aveti orice intrebari privind igiena dentara folosind ata dentara, echipa noastra va poate raspunde cu profesionalism.

3. Periuta de dinti electrica versus periuta manuala

Desi nu toate periutele electrice sunt la fel, analizele arata ca, în general, sunt mai eficiente decât periutele manuale. Puteti face un periaj foarte bun si cu periuta manuala daca tehnica este corecta, insa periuta electrica va face sarcina mai usoara si mai eficienta (mai ales copiilor).

Periutele electrice produc miscari care sunt dificil de imitat cu o perie manuala si au capete mici, care va ajuta sa accesatți zonele greu accesibile din gura. Acest aspect este important mai ales pentru pacientii cu aparate dentare sau cei cu boli parodontale.

In clinica noastra, veti putea primi consiliere in alegerea celei mai potrivite periute pentru o igiena dentara completa.

sau suna-ne acum!
0728 12 28 28