Slide background

Aparate dentare

Aparate dentare – OrtoImplant

Vezi in ce consta oferta noastra de aparate dentare si afla totul despre acestea.

 • Aparate dentare mobile
 • Aparate dentare functionale
 • Aparate dentare fixe
 • Igiena dentara pe durata tratamentului ortodontic fix
 • Ce alimente avem voie sa mancam cu aparatul dentar fix
 • Tratamentul ortodontic la adult
 • Contentia rezultatelor tratamentului

Purtarea aparatelor dentare a devenit din ce in ce mai raspandita, fiind un semn de educatie si preocupare pentru aspectul fizic si sanatatea dentara. Intre adolescenti si adulti a devenit chiar un “trend” .

Anomaliile dento-maxilare reprezinta o problema din ce in ce mai frecvent intalnita, atat la adult, cat si la copil. Tratamentul ortodontic este necesar din motive estetice, dar si de sanatate dento-maxilara, deoarece inghesuirile dentare si ocluzia (muscatura) anormala produc parodontoza, probleme ale articulatiei temporo-mandibulare, impiedica efectuarea unui periaj corect, favorizand aparitia cariilor, gingivitei etc.

La copii, cel mai frecvent, aceste aparate dentare se aplica, de preferat cat mai devreme, de la 6-7 ani, cand oasele sunt mai maleabile, problemele dento-maxilare nu s-au agravat, iar dinti pot fi indreptati sau dirijati sa erupa in pozitie corecta.

Este gresita conceptia conform careia trebuie sa asteptam sa erupa toti sau cat mai multi dinti permanenti pentru inceperea tratamentului ortodontic, deoarece acest lucru duce la agravarea anomaliei dento-maxilare, la extractii dentare pentru a putea alinia dintii pe un maxilar mic si la cresterea duratei si costurilor tratamentului ortodontic.

Tratamentul ortodontic poate fi realizat cu aparate dentare mobile, fixe, functionale sau o combinatie a acestora. De asemenea, in unele cazuri este necesar un tratament complex, ortodontic si chirugical, pentru corectarea deficientelor mari de pozitie a dintilor si maxilarelor.

Aparate dentare mobile

aparate dentare mobile

Aparatul dentar mobil este realizat in laborator din acrilat si sarma si este indicat in copilarie, pe dentitie temporara sau mixta, de la varsta de 6-7 ani pana la 11-12 ani. Dupa aceasta varsta, de regula, aparatul mobil nu mai este eficient. Aparatul dentar mobil are, in general, un surub care va fi activat de catre parinte, conform indicatiilor medicului (in cele mai multe cazuri, o data pe saptamana). Pacientul trebuie sa se prezinte la controale periodice (o data la 3-4 saptamani) pentru activarea sarmelor de catre medic, pentru dirijarea eruptiei unor dinti, urmarirea evolutiei etc.

Indicatii de purtare a aparatelor dentare mobile:
– aparatul se poarta minim 20 ore/zi ; noaptea, acasa, la joaca, la scoala
– aparatul se scoate in timpul mesei (cu exceptia cazurilor pe care le indica medicul)
– dupa fiecare masa, pacientul se spala foarte bine pe dinti, spala si aparatele cu periuta si pasta de dinti si le pune din nou in gura
– aparatul se scoate si se pune in gura cu mainile, asa cum a fost invatat pacientul in prima sedinta, nu se musca pe sarme si nu se scoate aparatul cu limba
– materialele din care sunt realizate aparatele sunt testate sa reziste fara sa se fractureze sau sa se deformeze, daca sunt purtate conform indicatiilor medicului
– atunci cand nu este purtat (in timpul meselor) aparatul se pastreaza in cutiuta speciala destinata acestui scop (nu se tine in servetel deoarece exista riscul de a fi aruncat la gunoi)
– purtarea aparatului nu se intrerupe nici macar o zi, deoarece riscul de recidiva (revenirea dintilor si a maxilarelor in pozitia initiala) este mare, rezultatul nefiind consolidat
– daca exista motive pentru care se intrerupe purtarea aparatului, trebuie contactat de urgenta medicul
– nepurtarea aparatului o zi inseamna o saptamana de tratament pierduta
– purtarea aparatului cu intermitente sau mai putin decat timpul indicat conduce la adaptarea deficitara a aparatului pe dinti si la necesitatea readaptarii lui in cabinet sau in laborator ; in plus, obtinerea rezultatelor dorite este mult intarziata, ingreunata sau chiar imposibila.

Aparatele dentare functionale sunt realizate din silicon, se poarta noaptea si cateva ore (2-5 ore) pe zi si au rolul de a corecta nu doar pozitia dintilor si ocluzia, ci si obiceiuri daunatoare ca respiratia orala, sugerea degetului, deglutia infantila etc. Tratamentul ortodontic dureaza cel putin un an, deoarece musculatura, dintii si articulatia temporo-mandibulara au nevoie de timp pentru a se antrena si, respectiv, pozitiona corect. Exista aparate functionale care se poarta singure sau simultan cu aparatul ortodontic fix, in functie de complexitatea cazului.

Aparate dentare fixe

aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe pot fi aplicate pe exteriorul dintilor (aparate fixe vestibulare) sau pe interiorul dintlor (aparate fixe linguale). Tratamentul ortodontic fix poate fi aplicat si la varste mai mici, cand copilul mai are inca dinti de lapte prezenti, insa indicatia majora este dupa eruptia dintilor permanenti (11-12 ani), fara sa existe o limita de varsta superioara.
Aparatele vestibulare sunt reprezentate de bracketuri metalice, ceramice sau de safir, lipite pe dinti pana la finalul tratamentului. Printre acestea trece o sarma subtire (arc) fixata de bracketuri cu ajutorul unor elastice colorate sau transparente. Aparatele fixe linguale sunt de doua tipuri: bracketuri colate pe interiorul dintilor sau fatete din aur adaptate perfect pe toata suprafata linguala a dintelui si realizate in laboratoare din Germania (aparat fix Incognito).
Imediat dupa aplicarea aparatului ortodontic fix exista o perioada de 0-5 zile, in care apare discomfort pana la durere la nivelul dintilor, deoarece dintii nu sunt obisnuiti cu tractiunile. Acest discomfort se resimte doar dupa aplicarea aparatului, nu si la fiecare activare (o data la 3-4 saptamani) si poate fi inlaturat prin administrarea de antialgice (ibuprofen, ketonal etc). De asemenea, o parte din pacienti pot prezenta mici leziuni la nivelul obrajilor si buzelor, provocate de prezenta bracketurilor, dar acestea dispar in cateva zile, pe masura ce pacientul se obisnuieste cu aparatul dentar. O solutie pentru evitarea acestor leziuni o reprezinta aplicarea de ceara speciala, timp de cateva zile, la nivelul bracketurilor care deranjeaza.

Care sunt regulile de igiena atunci cand purtam aparate dentare?

igiena aparat dentar fix

Igiena dentara pe durata purtarii de aparate dentare fixe
Purtarea de aparate dentare fixe presupune acordarea unei atentii deosebite igienei dentare, deoarece intre bracketuri si arc raman resturi alimentare care trebuie indepartate dupa fiecare masa. Igienizarea se face folosind periuta de dinti normala, apoi pe cea interdentara. Ata dentara poate fi folosita, insa intra cu dificultate, iar folosirea ei necesita o atentie speciala pentru a nu agata si dezlipi bracketuri. O alternativa foarte buna de curatire o reprezinta dusul bucal.

Ce alimente avem voie sa mancam cu aparatul dentar fix
Purtarea aparatului fix presupune evitarea alimentelor lipicioase (caramele etc) sau dure (alune, floricele de porumb, paine prajita, covrigei crocanti, masline cu sambure etc) pe toata durata tratamentului, deoarece acestea pot dezlipi bracketurile. Din aceleasi motive, nu este permis pacientului sa muste din fructe tari (mere, pere sau piersici tari etc), ci trebuie sa introduca in gura bucati de fruct taiat cubulete, pe care sa le mestece pe dintii posteriori (masele).

Tratamentul ortodontic la adult
Progresele facute in ultima vreme in domeniul ortodontiei permit tratarea pacientilor la orice varsta. Din ce in ce mai multi adulti profita de sansa de a-si imbunatati aspectul estetic si starea de sanatate dentara. Tratamentul ortodontic al adultului se face in urmatoarele situatii:
1. Alinierea dintilor pentru obtinerea unui zambet estetic si a unei ocluzii (muscaturi) corecte.
2. Indreptarea dintilor pentru a favoriza realizarea unor lucrari protetice sau implanturidentare corecte si cu sanse mai mari de reusita. Lucrarile realizate pe dinti migrati, aflati in muscatura incorecta nu au o rezistenta mare in timp.
3. Alinierea dintilor migrati in urma parodontozei, urmata de consolidarea acestora in pozitia corectata.

tratament ortodontic

Contentia rezultatului tratamentului ortodontic
Dupa terminarea tratamentului ortodontic exista tendinta de recidiva (dintii si maxilarele au tendinta de a reveni la pozitia initiala), motiv pentru care trebuie purtat un aparat de contentie (mentinere) a rezultatului. Este necesara o perioada de fixare a dintilor in os in noua pozitie, perioada variabila de la persoana la persoana, in functie de gravitatea anomaliei dento-maxilare initiale, varsta pacientului etc.
Contentia poate fi fixa (lipita pe partea interioara a dintilor, in special a celor 6 dinti frontali inferiori) sau mobila (aparat mobil sau gutiera de contentie).

Contentia fixa (retainerul colat) este reprezentat de o sarma lipita pe interiorul celor sase dinti frontali inferiori (incisivi si canini). De cele mai multe ori, nu poate fi aplicata pe dintii superiori, deoarece dintii inferiori ar musca pe ea si ar dezlipi-o.
Motivele pentru care se aplica mai rar sunt urmatoarele:
-retainerul colat mentine in pozitie nemodificata doar cei sase dinti frontali pe care este lipit, insa aparatul ortodontic a lucrat, in cele mai multe cazuri, asupra tuturor dintilor de pe arcada respectiva
-daca au fost extrasi premolari pentru alinierea dintilor, retainerul permite deschiderea spatiului in care s-a aflat dintele extras (si pe care aparatul ortodontic l-a inchis complet) deoarece nu se poate intinde pe multi dinti (nu trece dincolo de locul extractiei)
-nu permite igienizarea corecta, deoarece ata dentara nu trece dincolo de sarma lipita pe interiorul dintilor, iar periuta dentara curata cu dificultate o zona care oricum este predispusa la depunerea de tartru
-sunt situatii in care sarma se dezlipeste de pe un dinte (daca pacientul musca cu mai multa forta dintr-un aliment dur, materialul de lipit sare), pacinetul nu simte, iar dintele se deplaseaza si nu mai poate fi readus in pozitia corectata decat cu aparat fix sau cu o serie de gutiere

Reguli de purtare a aparatului (gutierei) de contentie :
Dupa terminarea tratamentului este necesara o perioada de consolidare a rezultatului (formare de os in jurul dintilor in noua pozitie), diferite de la un pacient la altul, in functie de reactivitatea fiecaruia, diferite de la o anomalie dento-maxilara la alta.
1. Aparatul de contentie se poarta dupa urmatorul program:
-lunile 1-6- 16 ore/zi
-lunile 7-8 – 14 ore/zi
-lunile 9-10 – 12 ore/zi
-lunile 11-12 – 10 ore/zi
-lunile 13 – 14 – 8 ore/zi (numai noaptea)
-lunile 15 –24 – 1-2 nopti pauza/ sapt. (L, J)
-incepind cu luna 25- se poarta “a la long” (ani de zile) doar o noapte pe saptamana atat timp cat aparatul nu intra cu dificultate si nu apar modificari dento-maxilare (ani, in functie de pacient si anomalie dento-maxilara)
Acest program este valabil pentru majoritatea pacientilor. Daca in cazul dvs., respectand acest program, apar modificari, aparatul intra cu dificultate si exercita presiuni mai mari asupra dintilor, inseamna ca perioada de purtarea a aparatului trebuie marita (adaptata fiecarui pacient in parte), deoarece tentinda de recidiva este mai mare in cazul dvs. decit in cazul altor pacienti. In aceasta situatie consultati de urgenta medicul.
2. Aparatul de contentie nu se poarta in timpul mesei. Cand nu este purtat, se pastreaza intr-o cutiuta speciala.
3. Aparatul de contentie se spala cu periuta si pasta cel putin o data pe zi si se aplica pe dintii bine spalati.
4. Pacientul revine la control la 2 luni, 6 luni, 1 an, 2 ani, 5 ani de la terminarea tratamentului sau ori de cite ori apar probleme.
5. Pentru orice nelamurire sau problema, contactati medicul.

Durata tratamentului ortodontic depinde de gravitatea cazului, de varsta pacientului etc. si este, in medie, de 1,5-2 ani. Pentru inghesuiri dentare minore, tratamentul ortodontic dureaza cateva luni, in timp ce pentru anomalii dento-maxilare mai grave, durata tratamentului ortodontic poate depasi 2 ani.

Consecintele neefectuarii tratamentului ortodontic :
1. Aparitia cariilor, necrozelor si gangrenelor dentare, urmate uneori de extractia dentara, datorita dificultatilor de periaj, produse de inghesuirile dentare si a fortelor anormale exercitate asupra dintilor.
2. Inrautatirea aspectului estetic, deoarece tendinta generala este de agravare a anomaliilor dento-maxilare.
3. Aparitia parodontozei (dintii incep sa se miste si cad inainte de vreme), resorbtii osoase (pierderea osului, cu scaderea implantarii radacinii in os). Exercitarea unor forte prea mari asupra unor dinti si lipsa de solicitare a altora, provocate de anomalia dento-maxilara, duc in timp la pierderea dintilor.
4. Aparitia unor tulburari articulare temporo-mandibulare, cu consecinte asupra sanatatii generale.

Va asteptam la clinica nostra pentru a va oferi o consultatie de specialitate cu informatii mai detaliate si plan de tratament personalizat.

Intrebari si raspunsuri

Nu, aplicarea aparatului dentar in cabinetul stomatologic nu doare, insa acasa este posibil sa apara in primele zile o sesnsibilitate dentara, pana la durere, deoarece dintii nu sunt obisnuiti cu tractiunile. Aceasta durere dispare la administrarea de antialgice.
Nu, daca la varsta de 7 ani, cand incep sa iasa dintii permanenti medicul constata ca nu au suficient loc, ca ies in pozitii anormale sau ca maxilarele musca incorect unul fata de celalalt, trebuie pus aparat dentar. Cu cat tratamentul incepe mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele ca acesta sa dureze mai putin, sa se evite extractiile dentare si complicatiile ulterioare.
Aparatele dentare se pot pune la orice varsta, de la 6-7 ani , pana la peste 60 ani. Cea mai in varsta pacienta a noastra a avut 62 ani la momentul aplicarii aparatului dentar, iar rezulatatele au fost foarte bune. Motivul pentru care l-am aplicat nu a fost unul estetic, ci doar de indreptare a unor dinti migrati, inclinati in urma unor extractii dentare, deoarece nu s-ar fi putut realiza niste lucrari protetice corecte fara indreptarea lor.
 • SERVICIILE NOASTRE

 • Sfaturi Utile

 • APARITII MEDIA

  Dr. Mihaela Dan, coroana dentara din portelan sau proteza mobila. Dintele arata si se simte natural. Avantajele implanturilor sunt atat estetice, cat si functionale ...
  ARTICOL INTEGRAL 
  Dr. Mihaela Dan, coroana dentara din portelan sau proteza mobila. Dintele arata si se simte natural. Avantajele implanturilor sunt atat estetice, cat si functionale ...
  ARTICOL INTEGRAL 
  Dr. Mihaela Dan, coroana dentara din portelan sau proteza mobila. Dintele arata si se simte natural. Avantajele implanturilor sunt atat estetice, cat si functionale ...
  ARTICOL INTEGRAL 
  Dr. Mihaela Dan, coroana dentara din portelan sau proteza mobila. Dintele arata si se simte natural. Avantajele implanturilor sunt atat estetice, cat si functionale ...
  ARTICOL INTEGRAL 
 • PROGRAMEAZA-TE LA ACUM LA O CONSULTATIE STOMATOLOGICA INITIALA GRATUITA ! *

  TRIMITE-NE MESAJUL TAU

   

   

   

   

   

  Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale solicitate, conform cu Termenii si Conditiile de Utilizare si cu Politica privind Protectia Datelor cu Caracter Personal.

   

  UNDE NE POTI GASI


  DATE CONTACT

   Str. Blajel Nr. 4, BlV3, Parter / Program: Luni-Vineri: 09:00 - 20:00

   programari@ortoimplant.ro

   0728.12.28.28, 021-796.10.28