Sfaturi pentru parinti – cum ingrijim dintii copilului

Sfaturi pentru parinti – cum ingrijim dintii copilului

Sfaturi pentru parinti - cum ingrijim dintii copilului

Sanatatea copilului este foarte importanta pentru fiecare parinte, iar fiecare dintre cei care au un copil stiu ca o dantura sanatoasa poate feri copilul de multe alte problem de sanatate. De aceea, iata cateva sfaturi care ii vor ajuta pe parinti sa se asigure ca dintii copilului lor vor fi in cea mai buna stare. 1 – PERIAJUL DENTAR – Curatati dintii copilului inca de la 6 luni cu degetul invelit intr-o compresa, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuta dentara, la inceput fara pasta de dinti. Pasta de dinti pentru copii se poate folosi cand copilul mai creste si invata sa scuipe, pentru a nu inghiti pasta. Periajul se face de doua ori pe zi, cel mai important fiind seara, inainte de culcare.

2- BIBERONUL – Pe cat posibil, nu lasati copilul sa adoarma cu biberonul cu lapte in gura, deoarece laptele favorizeaza inmultirea bacteriilor, fermentarea si aparitia “cariei de biberon” (dintii se cariaza, se innegresc pana la radacina). La fel se intampla si daca copilul bea orice lichide indulcite (ceai, sucuri).

3- SUZETA si SUGEREA DEGETULUI- multe studii arata ca folosirea suzetei dupa varsta de 2 ani produce deformari ale oaselor si modificari ale pozitiei dintilor, care ulterior vor necesita purtarea unui aparat dentar. Suzeta este foarte utila pentru confortul emotional al copilului, iar incercarea de a renunta la folosira ei trebuie facuta cu rabdare si blandete, pentru a nu produce traume care sa duca la alte obiceiuri mai daunatoare, precum sugerea degetului.

4 – GUSTARILE SI SUCURILE – nu lasati copilul sa “rontaie” tot timpul cate ceva, deoarece resturile alimentare ramase printre dinti produc carii. La fel se intampla cu sucurile, chiar si naturale, deoarece contin acizi (acid citric din fructe, indulcitori etc.) care scot calciul din dinti.

5 – RESPIRATIA ORALA – tratati din timp afectiunile ORL ale copilului (infectii, polipi, rinite alergice etc) care impiedica copilul sa respire pe nas. Respiratia pe gura oxigeneaza mai prost organismul, predispune copilul la carii (usuca dintii de saliva care are un rol protector), la aparitia inghesuirilor dentare si modificarii oaselor maxilare (obrajii preseaza maxilarul superior dinspre lateral, buza superioara lasa incisivii liberi, iar acestia se deplaseaza mult spre inainte), etc.

6 – ROADEREA UNCHIILOR, CREIONULUI ETC. – copilul trebuie ajutat sa gaseasca alte metode de concentrare si de eliberare de stres, deoarece acestea pot produce tocirea dintilor, strambarea si devierea mandibulei, ranirea gingiei.

7 – CONTROLUL STOMATOLOGIC – nu folositi doctorul pe post de “sperietoare” pentru a cuminti copilul in diverse situatii , pentru a nu-i induce o teama care sa-l urmareasca toata viata, chiar si ca adult. Aduceti copilul la controale stomatologice periodice, inca de la o varsta mica, pentru a descoperi si trata din timp orice problema, inainte de aparitia complicatiilor.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.