• Detartraj, periaj profesional, air-flow
  • Chiuretaj supra- si subgingival in camp inchis
  • Chiuretajul pungilor parodontale in camp deschis cu tratament regenerativ
  • Infiltratii cu substante biostimulatoare
  • Imobilizarea dintilor cu retainer colat
  • Gutiera bruxism

Boala parodontala (popular dar incorect numita paradentoza sau parodontoza) apare atunci cand toxinele aflate in placa bacteriana incep sa irite gingia. Infectiile bacteriene rezultate, cunoscute sub numele de gingivita, pot duce in cele din urma la distrugerea tesutului parodontal si osos. Exista mai multe tipuri paradontoza: acute sau cronice, agresive, necrozante sau parodontite asociate cu boli sistemice. Fiecare dintre aceste tipuri de boli parodontale are propriile caracteristici si simptome distincte si toate necesita tratament prompt de catre un medic specialist parodontolog pentru a preveni mobilizarea dintilor, apoi pierderea acestora si atrofia osului.

Semne si simptome comune. Este extrem de important sa retineti ca boala parodontala poate progresa fara semne sau simptome cum ar fi durerea. Acesta este inca un motiv pentru care controalele stomatologice periodice sunt extrem de importante. Mai jos sunt descrise semnele bolii parodontale, care trebuie sa va determine sa va prezentati urgent la medicul stomatolog pentru consultatie, acesta indrumandu-va, daca este necesar catre specialistul parodontolog :

  1. Sangerări inexplicabile: sangerare la periaj, la folosirea atei dentare sau la consumul unor alimente. Toxinele din placa provoca o infectie bacteriana care face ca tesuturile sa fie predispuse la sangerare .
  2. Durere, roseata sau umflarea gingiiilor fara motiv aparent. Este important sa tratam infectia inainte ca bacteriile sa fie transportate în fluxul sanguin spre alte zone ale corpului .
  3. Retractia gingivala: inflamatia determina distrugerea tesutului parodontal si expunerea radacinii dintelui, acesta aparand mai lung.
  4. Respiratiaurat mirositoare (halitoza) are numeroase cauze, una dintre ele fiind prezenta resturilor alimentare intre dinti, sub linia gingiei .
  5. Mobilitatea dentara sau schimbarea modului in care pacientul musca: este un semn al agravarii rapide a parodontitei datorita distrugerii tesutul osos.
  6. Prezenta puroiului intre dinti este un semn clar al infectiei parodontale, reprezentand rezultatul luptei organismului impotriva infectiei bacteriene.

Cauze comune ale paradontozei

Există factori genetici si de mediu implicati în debutul bolii gingivale, insa in multe cazuri, riscul de a dezvolta paradontoza poate fi redus semnificativ prin luarea de măsuri preventive . Numeroase studii au stabilit legatura între afectiunile parodontale severe si atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Cauzele cele mai frecvente sunt:

  1. Igiena dentara necorespunzatoare. Prevenirea bolilor dentare începe la domiciliu, cu o buna igiena orala si o dieta echilibrata. Prevenirea include, de asemenea, controale stomatologice periodice, detartraj, igienizare profesionala. O combinatie de ingrijire atenta la domiciliu si de ingrijire dentara profesionala va asigura pastrarea sanatatii orale.
  2. Consumul de tutun. Studiile au aratat ca fumatul este unul dintre cei mai importanti factori in aparitia si progresia bolii gingivale. În plus, fumatorii se confrunta cu o recuperare mai lentă, sunt mult mai susceptibili de a produce tartru, pungi parodontale adanci si pierderi semnificative de os .
  3. Predispozitia genetica. In ciuda unei igiene orale foarte riguroase, 30% din populatie poate avea o predispozitie genetica pentru parodontita. Aceste persoane au de sase ori mai multe sanse de a dezvolta boala parodontala decat cele care nu au aceasta predispozitie genetica. Aceasta predispozitie poate fi determinata prin teste genetice, permitand interventia precoce pentru mentinerea sanatatii cavitatii bucale.
  4. Sarcina si menopauza. In timpul sarcinii, modificarile hormonale determina afectarea reversibila a parodontiului, astfel incat periajul regulat, folosirea atei dentare si controalele stomatologice periodice sunt foarte importante.
  5. Stresul cronic si dieta dezechilibrata. Stresul scade capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu boala, la fel ca si o dieta dezechilibrata .
  6. Unele afectiuni medicale pot intensifica sau accelera debutul si progresia paradontozei, inclusiv bolile respiratorii, bolile de inima, artrita si osteoporoza . Diabetul afecteaza capacitatea organismului de a utiliza insulina, ceea ce face ca infectiile bacteriene la nivelul gingiilor sa fie mai greu de controlat si vindecat .
  7. Scrasnirea dintilor (bruxismul). Inclestarea sau scrasnirea dintilor poate deteriora în mod semnificativ tesutul de sustinere din jurul dintilor. Bruxismul este de obicei asociat cu stresul, ocluzia (muscatura) anormala si inghesuirile dentare . Atunci când o persoană suferă de parodontopatie, bruxismul poate accelereaza progresia bolii .
  8. Multe medicamente, inclusiv contraceptivele orale, medicamentele pentru inimă, antidepresivele si steroizii afectează starea generala a dintilor si gingiilor, ceea ce le face mai sensibile la boli parodontale.

Gingivita, faza incipienta a paradontozei, poate fi vindecata cu succes. Odata depasit stadiul de gingivita, paradontoza poate fi doar impiedicata sa se agraveze, fara a mai fi posibila vindecarea completa. De multe ori, osul ramas in urma extractiilorcauzate de parodontopatie este insuficient pentru aplicarea unor proteze sau implante In astfel de cazuri este necesara aditia de os artificial.

La Orto Implant Expert, prin echipa de medici specialisti, asiguram diagnosticarea corecta si aplicarea unui plan de tratament interdisciplinar personalizat. Abordarea interdisciplinara este vitala in reusita tratamentului.

Intrebari si raspunsuri

1.Daca parintii mei au parodotoza, voi face si eu aceasta boala? Nu neaparat. Paorodontopatia poate avea o cauza genetica, insa cu o ingrijire atenta, periodica, riscul de a dezvolta boala este foarte mult redus. 2.Parodontoza se poate vindeca? Din pacate, tratamentul parodontozei nu vindeca aceasta boala, ci doar opreste sau incetineste evolutia ei, pentru a putea pastra dintii naturali ai pacinetului cat mai mult timp. 3.Au aparut noutati in tratarea parodontozei? Terapia cu ozon ajuta la eliminarea bacteriilor din pungile parodontale, fiind de mare ajutor chiuretajului parodontal.