• Detartraj, periaj profesional
• Air-flow
• Fluorizari locale cu gel
• Sigilarea santurilor si fosetelor
Detartraj, periaj profesional si air-flow
Detartrajul dentar este procedura terapeutica prin care este indepartat tartrul depus pe suprafata dintilor, atat supragingival, cat si subgingival si uneori si pe cea a unor lucrari protetice. Prezenta tartrului conduce la aparitia gingivitei si a altor afectiuni parodontale. Metoda moderna de igienizare este reprezentata de detartraj dentar cu ultrasunete, urmat de periaj dentar profesional cu paste speciale cu diferite granulatii. Aceste manopere sunt completate de procedura Air-flow, o procedura prin care dintii sunt curatati de microparticulele depuse, de coloratiile determinate de tutun, totul cu ajutorul unui jet de apa si bicarbonat de sodiu.
Igienizarea periodica este indicata pacientilor care au aparatedentare fixe, deoarece printre bracket-uri pot ramane resturi alimentare care in lipsa unui periaj foarte riguros, pot conduce in timp la aparitia unei inflamatii gingivale.
Detartrajul este indicat sa se realizeze cu ocazia controlului periodic, o data la 6 luni, deoarece oricat de atent este realizat periajul dentar acasa, proteinele si sarurile minerale din saliva se pot depune pe dinti, unele persoane fiind mai predispuse la depunerea de tartru decat altele.
Fluorizari si prevenirea cariei
Oamenii de stiinta au observat la copiii care s-au nascut si au crescut în zone cu fluoruri naturale în apa de baut, mai putine carii decat copiii din alte zone. Fluorura absorbita de corp in perioada de formare a dintilor, se integreaza în structura smaltului si o face mai puternica. Fluorul intareste smaltul si creste rezistenta acestuia la caria dentara.
Insa administrarea fluorului pe cale generala (tablete, apa cu fluor etc.), a devenit controversata, deoarece fluorul poate avea efecte inca insuficient studiate si asupra altor organe.
Administrarea in exces a fluorului pe cale generala afecteaza negativ structura dintilor, producand fluoroza, manifestata prin aparitia unor pete pe dinti.
De aceea, pentru a beneficia de efectele pozitive ale fluorului asupra dintilor, cea mai buna cale de administrare a lui este cea locala, prin folosirea acasa a pastei de dinti si a apelor de gura cu fluor sau prin aplicarea in cabinetul stomatologic a gelurilor concentrate cu fluor pe suprafata dintilor, proceduri cunoscute drept fluorizari.
Pentru mai multe informatii despre prevenirea aparitiei cariei cu ajutorul fluorului, puteti suna la clinica noastra pentru o programare.
Sigilarea santurilor si fosetelor dentare
Sigilarea dintilor este o metoda de prevenire a aparitiei cariilor prin umplerea santurilor adanci ale dintilor, de preferat cat mai rapid dupa eruptia dentara. Acestea sunt locurile in care raman resturile alimentare si in care apar frecvent cariile dentare, daca igienizarea nu este facuta corect, mai ales de catre copii.
Sigilarile dentare reprezinta o procedura stomatologica moderna, neinvaziva si nedureroasa, care are rezultate foarte bune si poate combate riscul aparitiei cariilor cu pana la 80%. Aceasta presupune aplicarea unui compozit fluid care sa umple aceste santuri, dupa curatarea dintilor si fara folosirea frezelor dentare. Uneori este necesar ca aceste sigilari sa fie inlocuite, deoarece in timp materialul poate fi deteriorat in masticatie.