Aparate dentare pentru copii

Aparate dentare pentru copii

Aparate dentare pentru copii

Aparate dentare pentru copii Ce tip de aparat dentar sa alegem?

Conform unui studiu efectuat in 2014 de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie, pe 283 copii, cu varste intre 7 si 14 ani, dintr-o scoala din centrul Bucurestiului, 82% dintre copii prezentau anomalii dento-maxilare (probleme ortodontice), 18% dintre ei incepusera deja un tratament ortodontic, in timp ce restul de 64% aveau nevoie de aparate dentare pentru copii. Cea mai frecventa situatie intalnita este aceea in care dintii sunt inghesuiti sau mandibula este pozitionata prea in spate.

Scaderea numarului cabinetelor stomatologice scolare al caror rol era de a suprinde din timp orice problema dentara si de a trimite pacientul la medicul specialist ortodont face ca o parte dintre copii sa ajunga tarziu la cabinetul acestuia.

Prima consultatie ortodontica si inceperea tratamentului trebuie facute cat mai devreme, de la 7 ani, odata cu eruptia primilor dinti permanenti, cand oasele sunt mai maleabile, problemele dento-maxilare nu s-au agravat, iar dinti pot fi indreptati sau dirijati sa erupa in pozitie corecta.

Este gresita conceptia conform careia trebuie sa asteptam sa erupa toti sau cat mai multi dinti permanenti pentru inceperea tratamentului ortodontic, deoarece acest lucru duce la agravarea anomaliei dento-maxilare, la extractii dentare pentru a putea alinia dintii pe un maxilar mic si la cresterea duratei si costurilor tratamentului ortodontic.

Tratamentul ortodontic la copil poate fi realizat cu aparate ortodontice mobile, fixe, functionale sau o combinatie a acestora si dureaza intre cateva luni si 2 ani, in functie de gravitatea situatiei.

Aparatul ortodontic mobil este indicat de la varsta de 6-7 ani pana la 11-12 ani. Dupa aceasta varsta, de regula, aparatul mobil nu mai este foarte eficient. Aparatul dentar mobil are, in general, un surub care va fi activat de catre parinte, pentru largirea maxilarului, conform indicatiilor medicului. Pacientul trebuie sa se prezinte la controale periodice (o data la 3-4 saptamani) pentru dirijarea eruptiei unor dinti, urmarirea evolutiei etc. Aparatul dentar se poarta 18- 20 ore pe zi, dar nu in timpul mesei, acesta este nedureros si usor de purtat de catre copil.

Aparatele functionale sunt realizate din silicon, se poarta noaptea si cateva ore (2-5 ore) pe zi si au rolul de a corecta nu doar pozitia dintilor si ocluzia (muscatura), ci si obiceiuri daunatoare ca respiratia orala, sugerea degetului, deglutia infantila etc. Tratamentul ortodontic dureaza cel putin un an, deoarece musculatura, dintii si articulatia temporo-mandibulara au nevoie de timp pentru a se antrena si, respectiv, pozitiona corect.

Aparatul ortodontic fix (bracketi) poate fi aplicat si la varste mai mici, cand copilul mai are inca dinti de lapte prezenti, insa indicatia majora este dupa eruptia dintilor permanenti (11-12 ani). Copiii au o varietate de optiuni: bracketurile ceramice si de safir, bracketuri metalice in forma de inimioara, stea, diamant sau de Hello Kitty, precum si elastice transparente sau colorate care se schimba la fiecare control, ceea ce face ca aparatele dentare sa fie din ce in ce mai usor acceptate de catre copii.

Tratamentul trebuie inceput cat mai devreme pentru a obtine rezultate foarte bune intr-un timp scurt. Medicul specialist va alege impreuna cu pacientul cea mai potrivita solutie pentru fiecare caz in parte.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.