9 cauze ale durerii de dinti

9 cauze ale durerii de dinti

9 cauze ale durerii de dinti

1 – CARIA DENTARA – in momentul in care caria depaseste stratul exterior al dintelui (smaltul) si  ajunge la stratul interior (dentina), care este strabatut de ramificatii ale nervului dentar, apare durerea la rece, dulce, etc.

2 –ABCESUL DENTAR – caria dentara se poate complica cu infectie la varful radacinii si abces dentar, caracterizate de durere spontana, la cald, la atingere si de umflarea zonei.

3 – TRATAMENTUL DENTAR – uneori curatarea cariilor foarte adanci sau obturatia de canal pot fi urmate de durere, care dispare dupa o perioada scurta de timp.

4 – INFECTIILE GINGIVALE (parodontale), mai ales in stadii avansate , pot provoca durere si sangerare, in special la periaj.

5 – HIPERSENSIBILITATEA DENTINARA– unele persoane au din nastere zone in care dentina nu este acoperita de smalt, iar acestea prezinta sensibilitate la periaj, la contactul cu alimente acide, reci etc.

6 – FRACTURILE DENTARE – durerea apare imediat, atat la nivelul dintelui traumatizat, cat si a gingiei si osului, iar uneori persista mai multa vreme daca dentina (in care se afla terminatiile nervului) nu este acoperita cu material de plomba sau dintele nu este acoperit cu o coroana, in functie de gravitatea cazului.

7 – BRUXISMUL (scrasnirea dintilor) – multe persoane scrasnesc dintii, de multe ori involuntar, in special noaptea, ceea ce determina durere datorita tocirii dintilor, a suprasolicitarii lor, a musculaturii si a articulatiei temporo-mandibulare.

8 – INGHESUIRILE DENTARE – fortele anormale trasmise asupra dintilor inghesuiti, precum si dificultatile de curatare a dintilor pot duce la aparitia cariilor, gingivitei, parodontozei, suprasolicitarii musculare si articulare urmate de durere.

9 – MOLARUL DE MINTE– de multe ori molarii de minte nu au suficient loc sa erupa, raman partial blocati in os, partial acoperiti de gingie, fiind dificil de curatat. Durerea este determinata de presiunile exercitate de dintele care incearca sa iasa, de inflamarea gingiei din jurul lor (pericoronarita) si uneori de caria dentara aparuta.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.