8 Cauze ale parodontozei – boala in care dintii se misca si cad

8 Cauze ale parodontozei – boala in care dintii se misca si cad

8 Cauze ale parodontozei - boala in care dintii se misca si cad

1. IGIENA DENTARA NECORESPUNZATOARE
Prevenirea bolilor dentare incepe acasa, cu o buna igiena orala si o dieta echilibrata. Prevenirea include, de asemenea, controale stomatologice periodice, detartraj, igienizare profesionala.

2. CONSUMUL DE TUTUN.
Studiile au aratat ca fumatorii sunt mult mai susceptibili de a produce tartru, pungi parodontale adanci si pierderi semnificative de os, iar dupa o interventie chirurgicala se recupereaza mai greu.

3. PREDISPOZITIA GENETICA
30% din populatie poate avea o predispozitie genetica pentru parodontita. Aceste persoane au de sase ori mai multe sanse de a dezvolta boala parodontala decat cele care nu au aceasta predispozitie genetica.

4. SARCINA SI MENOPAUZA
In timpul sarcinii, modificarile hormonale determina afectarea reversibila a parodontiului, astfel incat periajul regulat, folosirea atei dentare si controalele stomatologice periodice sunt foarte importante.

5. STRESUL CRONIC SI ALIMENTATIA DEZECHILIBRATA
Stresul scade capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu boala, la fel ca si o dieta dezechilibrata .

6. AFECTIUNI MEDICALE
Unele afectiuni medicale pot intensifica sau accelera debutul si progresia bolii parodontale, inclusiv bolile respiratorii, bolile de inima, artrita si osteoporoza . Diabetul afecteaza capacitatea organismului de a utiliza insulina, ceea ce face ca infectiile bacteriene la nivelul gingiilor sa fie mai greu de controlat si vindecat.

7. SCRASNIREA DINTILOR – BRUXISMUL
Inclestarea sau scrasnirea dintilor poate deteriora in mod semnificativ tesutul de sustinere din jurul dintilor. Bruxismul este de obicei asociat cu stresul, ocluzia (muscatura) anormala si inghesuirile dentare . Atunci cand o persoana sufera de parodontopatie, bruxismul poate accelereaza progresia bolii .

8. UNELE MEDICAMENTE
Medicamentele pentru inima, contraceptivele orale, antidepresivele si steroizii afecteaza starea generala a dintilor si gingiilor, ceea ce le face mai sensibile la boli parodontale.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.