Trebuie sa tratam dintii de lapte sau asteptam ca acestia sa se schimbe?

dinti-lapte-300x200

Trebuie sa tratam dintii de lapte sau asteptam ca acestia sa se schimbe?

Cariile dentare ale dintilor de lapte trebuie tratate deoarece produc o serie de complicatii:

1- Durere – atat caria dentara cat si complicatiile acesteia (gangrene, parodontita apicala, abcesele dentare) produc durere micului pacient.

2 – Eruptia anormala a dintilor permanenti – unul din rolurile dintilor de lapte este acela de a mentine spatiul pentru dintii permanenti care ii vor inlocui. Distrugerea dintelui pana la radacina sau extractia inainte de vreme a acestuia determina deplasarea dintilor vecini spre locul extractiei si ocuparea locului dintelui care ar trebui sa erupa, iar acesta iese stramb.

3 – Carierea dintilor permanenti erupti in apropierea lor – resturile alimentare care se acumuleaza la nivelul cariilor, stagneaza in imediata vecinatate a dintilor permanenti recent erupti si ii cariaza prin fermentare si inmultirea bacteriilor.

4 – Inflamatia gingivala cu sangerare – prin acumularea de resturi alimentare care fermenteaza si prin evitarea periajului pe zona respective datorita discomfortului (durerii)

5 – Dificultati de masticatie – alimentele sunt inghitite partial mestecate (putand produce si afectiuni gastrice), fie datorita disconfortului, fie datorita distrugerii pana la radacina a dintelui.

6 – Afectarea aspectului estetic – unii dintre copii sunt preocupati de aspectul dintilor, mai ales a incisivilor (de cariile la acest nivel), precum si de dintii strambi.

Controalele stomatologice periodice ajuta la educarea copiilor in vederea ingrijirii corecte a dintilor, prevenirea aparitiei cariilor si/sau tratarea precoce a acestora inainte de aparitia complicatiilor, indreptarea dintilor cu ajutorul aparatelor dentare inainte de agravarea inghesuirilor dentare si a muscaturii incorecte.

Printre metodele de prevenire se afla sigilarea santurilor si fosetelor, fluorizarea locala cu geluri, instructiunile de periaj.

Nu neglijati problemele dentare ale copiilor!

ortoimplant.ro – tel: 0728.12.28.28