Informatii postoperatorii Extractii dentare

1. Mentineti compresa de tifon pusa pe locul extractiei timp de o ora. Daca sangerarea continua, aplicati o noua compresa pentru inca 45 de minute.

2. Evitati sa mestecati cate vreme persista efectul anesteziei, deoarece va puteti rani buzele si limba, fara sa simtiti, acestea fiind inca amortite.

3. Evitati alimentele sau bauturile prea calde sau prea reci in primele 3 zile de la extractie.

4. Nu clatiti gura cel puţin 12 ore pentru a nu mobiliza cheagul care ajuta la vindecarea plagii.

5. Nu scuipati si nu beti bauturi carbogazoase. Nu consumati produse lactate, bauturi alcoolice si nu fumati.

6. In primele 2-3 zile dupa extractie se recomanda o dieta formata din alimente moi si lichide.

7. Nu va spalati pe dinti in ziua interventiei chirurgicale. De a doua zi puteti relua periajul usor si folosirea atei dentare.

8. Dupa extractii mai complicate (de ex. unele extractii de molari de minte inferiori) este posibil sa apara edeme (umflaturi), invinetirea zonei, dureri. Pentru evitarea acestora, aplicati pachete cu gheata in primele 12-24 ore pe fata in regiunea corespunzatoare interventiei chirurgicale. Pachetul cu gheata, invelit in material textil, se aplica astfel: se mentine 10 minute si apoi se indeparteaza 5 minute.

9. Luati toate medicamentele prescrise de medicul dvs., conform recomandarilor acestuia.

Implant dentar

1. Este posibil sa apara senzatie de disconfort si sangerare in ziua intervenției chirurgicale.

2. Luati toate medicamentele prescrise de medic, conform recomandarilor acestuia.

3. Evitati sa mestecati cate vreme persista efectul anesteziei, deoarece va puteti rani buzele si limba, fara sa simtiti, acestea fiind inca amortite.

4. Aplicati pachete cu gheata in primele 12-24 ore pe fata in regiunea corespunzatoare interventiei chirurgicale, pentru reducerea sangerarii, tumefactiei (umflarii) si durerii. Pachetul cu gheata, invelit in material textil, se aplica astfel: se mentine 10 minute si apoi se indeparteaza 5 minute.

5. Nu scuipati, nu fumati, nu consumati bauturi alcoolice sau carbogazoase in primele zile dupa aplicarea implantului.

6. Igiena bucala (periajul dentar) se reia normal dupa 24 ore, ferindu-se atingerea plagii cu periuta de dinti. Completati periajul cu clatirea usoara de 2 ori pe zi (dimineata si seara) cu apa de gura ce contine Clorhexidina 0,12-0,2% (Corsodyl, Parodontax).

7. Respectati programarile ulterioare pentru indepărtarea suturilor si urmarirea evolutiei.

Rezectia apicala

1. Pastrati mesa cu substanta antiseptica timp de 24 ore.

2. Nu clatiti gura cel puţin 12 ore pentru a nu mobiliza cheagul care ajuta la vindecarea plagii.

3. Evitati sa mestecati cate vreme persista efectul anesteziei, deoarece va puteti rani buzele si limba, fara sa simtiti, acestea fiind inca amortite.

4. In primele 2-3 zile nu consumati alimente prea fierbinti sau prea reci.

5. In primele 24-48 ore de la interventia chirurgicala evitati alimentele dure, care solicita o masticatie prea intensa sau pe cele lipicioase.

6. Igiena bucala (periajul dentar) se reia normal dupa 24 ore, ferindu-se atingerea plagii cu periuta de dinti. Completati periajul cu clatirea usoara de 2 ori pe zi (dimineata si seara) cu apa de gura ce contine Clorhexidina 0,12-0,2% (Corsodyl, Parodontax).

7. Evitati sa dormiti cu obrazul in perna pentru a nu incalzi zona, reducand sangerarea si tumefactia.

8. Nu fumati si nu consumati bauturi alcoolice pana la vindecarea plagii.

9. Aplicati comprese cu gheata in primele 12-24 ore pe fata in regiunea corespunzatoare interventiei chirurgicale, pentru reducerea sangerarii, tumefactiei (umflarii) si durerii. Compresele cu gheata se mentin 10 minute si apoi se indeparteaza 5 minute.

10. Sangerarea usoara dupa rezectia apicala este normala. Daca apare o sangerare difuza, aplicati o compresa sterila peste plaga si tineti strans muscati pe ea 30 minute. Daca sangerarea nu se reduce semnificativ, contactati medicul.

11. Luati toate medicamentele prescrise de catre medicul dvs., conform recomandarilor acestuia.

12. Respectati programarile la control, pentru urmarirea evolutiei si pentru indepartarea firelor de sutura, la 7 zile de la interventia chirurgicala

Obturatii coronare

1. Nu mancati timp de o ora dupa aplicarea obturatiei

2. Daca obturatia s-a efectuat sub anestezie, evitati sa mancati cata vreme persista efectul anesteziei, pentru a nu va rani buzele sau limba amortite

3. Este posibil ca dupa realizarea obturatiei, sa apara o sensibilitate gingivala sau dentara la cald sau la rece. Acestea ar trebui sa dispara dupa cateva zile.

4. Daca simptomele neplacute nu dispar in cateva zile sau se agraveaza, daca aveti nevoie de mai multe informatii, sunati medicul.

Coroane, punti, onlay-uri, inlay-uri

1. Realizarea coroanelor si punților necesita cateva etape: slefuirea dintilor si amprenta, realizarea coroanelor temporare, aplicarea lucrarii definitive. In aceasta perioada poate aparea sensibilitate dentara sau gingivala, care trebuie sa dispara dupa aplicarea lucrarii definitive.

2. Daca s-a folosit anestezia, evitati sa mancati cata vreme persista efectul acesteia, pentru a nu va rani buzele sau limba amortite.

3. Coroana temporara este de obicei, realizata din material plastic care se poate sparge sau decimenta daca se aplica presiune prea mare pe ea. Coroana temporara are rol estetic, rolul de a proteja dintele și de a preveni deplasarea dintilor. Incercati sa mancati pe partea opusa si evitati alimentele lipicioase sau dure, pentru a preveni deteriorarea coroanelor provizorii.

4. Continuati periajul normal, dar fiti atenți la folosirea atei dentare în jurul coroanei temporare (se scoate ata usor din lateral). In cazul in care este dificila folosirea ei, nu mai folositi ata dentara pana la primirea coroanei permanente.

5. Dupa aplicarea coroanei permanente, puteti simti o usoara presiune pentru cateva zile, iar muscatura se poate simti diferit pentru o zi sau două. Dar, în cazul în care , dupa 2-3 zile muscatura inca se simte inegala sau daca simtiti disconfort atunci mestecati pe dinte, sunați medicul pentru o programare. Intarzierea ajustarilor necesare poate deteriora dintele sau coroana dentara.

Tratament de canal

1. Este posibil să apară dureri moderate si sensibilitate la presiune pe dintele tratat. De asemenea, poate simti durere gingivala cateva zile dupa tratament . Procesul de vindecare poate dura mai multe zile, dar durerea si disconfortul ar trebui să scada treptat .

2. Daca obturatia s-a efectuat sub anestezie, evitati sa mancati cata vreme persista efectul anesteziei, pentru a nu va rani buzele sau limba amortite.

3. Luati toate medicamentele prescrise de medic, conform indicatiilor acestuia.

4. Dupa aplicarea obturatiei coronare temporare peste obturatia de canal (pansamentul provizoriu), nu muscati pe dinte timp de o ora, pana la priza (intarirea) acestuia. incercati sa mestecati pe partea opusa.

5. Continuati periajul si folosirea atei dentare.

6. Nu intarziati sa aplicati restaurarea permanenta pe dinte (obturatie sau coroana), deoarece se poate produce deteriorarea pansamentului provizoriu, urmata de cea a obturatiei de canal.

7. Contactati medicul daca durerile persista, daca va umflati sau daca aveti nevoie de mai multe informatii.

Detartraj dentar

1. Este posibil sa apara sensibilitate la rece și cald, pentru o perioada scurta, mai ales dupa detartrajul subgingival.

2. Daca detartrajul s-a efectuat sub anestezie, evitati sa mancati cata vreme persista efectul anesteziei, pentru a nu va rani buzele sau limba amortite

3. Continuati periajul regulat si folosirea atei dentare .

4. O usoara sangerare gingivala. pentru o zi sau doua după detartraj este normala, dar daca aceasta este excesiva sau persista, contactati medicul.

Chirurgie gingivala

1. Dupa interventie, este posibil sa apara usoare dureri, modificarea sensibilitatii, umflarea si sangerarea gingivala.

2. Luati toate medicamentele prescrise de medic, conform recomandarilor acestuia.

3. Respectati programarile ulterioare pentru indepartarea suturilor si urmarirea evolutiei.

4. Nu indepartati buzele cu degetele pentru a inspecta zona tratata.

5. Spalati-va pe dinți, dar evitati periajul in zona tratata una-doua zile.

6. Evitati fumatul si alimentele dure cateva zile dupa interventie .

Protezele mobile

1. In primele zile este posibil sa simtiti disconfort. In general, protezele noi au nevoie de mai multe ajustari, pentru a se potrivi complet si confortabil. Factorul psihologic are un rol foarte important in acomodarea cu noua situatie. Vorbirea este afectata in primele zile. O modalitate de a exersa este citirea unei carti sau a unui ziar cu voce tare pentru o perioada de timp, pentru ca limba si muschii sa se obisnuiasca cu noile proteze dentare.

2. Protezele mobile se scot in timpul noptii, pentru ca gingiile si osul sa fie eliberate de presiuni o parte din zi (sa se odihneasca). Cat timp proteza nu se afla in gura, ea trebuie tinuta in apa sau solutie dezinfectanta (nu trebuie sa se usuce).

3. Proteza se poate deforma daca este tinuta in apa prea calda, se poate sparge daca este scapata in timpul manevrarii sau daca pacientul mesteca alimente foarte dure.

4. Resturile alimentare trebuie indepartate zilnic de pe proteza , daca este necesar chiar dupa fiecare masa, pentru a preveni depunerea si fermentarea acestora si aparitia tartrului si a mirosului neplacut.

5. Dintii naturali ramasi se perie si curata cu ata dentara, iar gingiile si limba vor fi curatate cu periuta, care va realiza si un masaj al acestora, pentru activarea circulatiei sanguine.

6. In timp, osul se atrofiaza, iar proteza va avea nevoie de readaptari. Adresati-va medicului cand proteza nu mai este stabila, s-a deteriorat sau ori de cate ori considerati ca este necesar.

Aparatului ortodontic mobil

1. Aparatul dentar se poarta 18-20 ore zilnic, zi de zi pana la terminarea tratamentului. Intreruperea purtarii, pentru cateva zile sau mai indelungata, duce la pierderea partiala sau chiar totala, a rezultatelor obtinute pana in acel moment, deoarece oasele si dintii au nevoie de timp pentru a se consolida in noua pozitie.

2. Aparatul nu se poarta in timpul mesei. Pacientul mananca fara aparat, apoi se spala pe dinti, spala si aparatul cu periuta si pasta de dinti. Daca aparatul nu este spalat, pe el se depun proteine si saruri minerale din saliva, precum si resturi alimentare care vor forma placa bacteriana si apoi tartru.

3. Aparatul nu se poarta in timpul practicarii anumitor activitati sportive.

4. O metoda suplimentara de igienizare a aparatului mobil este reperezentata de introducerea acestuia intr-un pahar cu apa, in acelasi timp cu o tableta efervescenta de Corega, Protefix. Bulele efervescente vor curata aparatul.

5. Aparatul poate produce, mai rar, un usor discomfort in primele zile, pana cand pacientul se va obisnui cu prezenta lui. Daca discomfortul persista, contactati medicul.

6. Prezenta aparatului determina aparitia unor tulburari de vorbire si a unei salivatii mai abundente, care vor disparea dupa cateva zile.

7. Pacientul aplica si indeparteaza aparatul cu degetele, nu musca pe el, nu il impinge cu limba, nu se joaca cu el, deoarece poate rupe sarmele (deteriora intregul aparat).

8. Cat timp aparatul nu este purtat, acesta este pastrat intr-o cutiuta speciala, primita odata cu aparatul. Aparatul nu se pune niciodata in servetel, deoarece poate fi aruncat din greseala la gunoi.

9. Parintele va respecta indicatiile medicului privind activarea surubului, atunci cand este cazul.

10. Pacientul se va prezenta la controale periodice pentru activare si supravegherea evolutiei tratamentului, conform indicatiilor medicului.

11. Aparatul dentar nu produce carii. Acestea sunt produse de igiena dentara necorespunzatoare, de alimentatia bogata in dulciuri indiferent daca pacientul este sau nu purtator de aparat ortodontic.

Aparatul ortodontic fix

1. Pe intreaga durata a tratamentului ortodontic fix trebuie evitate alimentele dure si lipicioase (alune, floricele, paine prajita crocanta, masline cu sambure etc), deoarece acestea pot dezlipi bracketurile, iar durata tratamentului se prelungeste.

2. Evitati sa muscati direct din alimente, inclusiv din fructe. Taiati alimentele in bucati si introduceti-le in gura pentru a fi mestecate pe masele.

3. Dupa fiecare masa, spalati-va foarte bine pe dinti cu periuta obisnuita, manuala sau electrica, apoi completati periajul cu periuta interdentara, care va fi introdusa pe sub arc (sarma) pentru a curata dintii in jurul fiecarui dinte. Folosirea atei dentare este ingreunata, dar posibila cu rabdare. O alternativa mai comoda a atei dentare este dusul bucal.

4. Dupa aplicarea aparatului este posibila aparitia sensibilitatii dentare pana la durere, care poate dura cateva zile, in functie de sensibilitatea fiecarui pacient si de gravitatea cazului. Acest discomfort poate fi indepartat prin administrarea unui analgezic (Ibuprofen, Ketonal etc.) la care pacientul nu este alergic.

5. In primele zile, pana cand pacientul se obisnuieste cu aparatul, bracketurile si arcul pot determina, la anumite persoane, aparitia unor leziuni la nivelul buzelor si obrajilor. Acestea se amelioreaza si dispar in cateva zile, dupa aplicarea de ceara speciala la nivelul bracketului care produce discomfortul.

6. Pentru obtinerea unor rezultate bune, este obligatorie prezentarea la controale periodice si purtarea aparatului de contentie, conform indicatiilor medicului.

Aparatul de contentie

Dupa terminarea tratamentului ortodontic este necesara o perioada de consolidare a rezultatului (formare de os in jurul dintilor in noua pozitie), diferite de la un pacient la altul, in functie de reactivitatea fiecaruia, diferite de la o anomalie dento-maxilara la alta.

1. Aparatul de contentie se poarta dupa urmatorul program:

-lunile 1-6- 16 ore/zi -lunile 7-8 – 14 ore/zi -lunile 9-10 – 12 ore/zi -lunile 11-12 – 10 ore/zi -lunile 13 – 14 – 8 ore/zi (numai noaptea) -lunile 15 –24 – 1-2 nopti pauza/ sapt. (L, J) -incepind cu luna 25- se poarta “a la long” (ani de zile) doar o noapte pe saptamana atat timp cat aparatul nu intra cu dificultate si nu apar modificari dento-maxilare (ani, in functie de pacient si anomalie dento-maxilara)

Acest program este valabil pentru majoritatea pacientilor. Daca in cazul dvs., respectind acest program, apar modificari, aparatul intra cu dificultate si exercita presiuni mai mari asupra dintilor, inseamna ca perioada de purtarea a aparatului trebuie marita (adaptata fiecarui pacient in parte), deoarece tentinda de recidiva este mai mare in cazul dvs. decit in cazul altor pacienti. In aceasta situatie consultati de urgenta medicul.

2. Aparatul de contentie nu se poarta in timpul mesei. Cand nu este purtat, se pastreaza intr-o cutiuta

3. Aparatul de contentie se spala cu periuta si pasta cel putin o data pe zi si se aplica pe dintii bine spalati.

4. Pacientul revine la control la 2 luni, 6 luni, 1 an, 2 ani, 5 ani de la terminarea tratamentului sau ori de cite ori apar probleme.

5. Pentru orice nelamurire sau problema, contactati medicul.

aparatul dentar